MØRKE SKYER: Atomanlegget i Marcoule i Sør-Frankrike ble i dag rammet av en eksplosjon med en påfølgende brann i en ovn med smeltet radioaktivt avfall. Foto: Guillaume Horcajuelo/EPA/Scanpix
MØRKE SKYER: Atomanlegget i Marcoule i Sør-Frankrike ble i dag rammet av en eksplosjon med en påfølgende brann i en ovn med smeltet radioaktivt avfall. Foto: Guillaume Horcajuelo/EPA/ScanpixVis mer

- Brannvarslingsanlegget fungerte ikke i mai

I dag ble kjernekraftverket i Marcoule rammet av en eksplosjon og en brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Én person ble drept og fire ble skadd i en eksplosjon ved et atomanlegg i Marcoule i Sør-Frankrike. Så langt er det ikke meldt om radioaktive utslipp, men myndighetene frykter at man skal miste kontrollen.

Lageret der eksplosjonen skjedde, ligger i tilknytning til et anlegg der det produseres MOX-brensel, som blant annet benytter våpenanriket plutonium.

- Det ser ut som det har vært brann i en ovn med smeltet radioaktivt avfall. Problemet er at det er mye radioaktivt materiale i bygningene rundt. I tillegg er det en fabrikk som produserer MOX-brensel. Det er store mengder radioaktivt materiale i området som ovnen er tilknyttet, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona, til Dagbladet.

Feilet stresstest MOX-brenselet ble blant annet benyttet i en av reaktorene i Fukushima-kraftverket, og det var denne reaktoren det var størst frykt knyttet til nettopp på grunn av brenselet.

I etterkant av Fukushima-krisa i vår, da det japanske kjernekraftverket ble rammet av et kraftig jordskjelv og en påfølgende tsunami, har det vært gjennomført stresstester på atomkraftverk over hele verden.

Marcoule-anlegget feilet på et ganske sentralt punkt, brannvarslingsanlegget fungerte nemlig ikke.

- Seinest i mai fant man ut at brannvarslerne ikke virket i en strestest. Det er et tegn på at ikke alt er som det skal være. Når man får en eksplosjon med påfølgende brann i radioaktivt avfall, er det nok en indikasjon på at man må gjennomgå rutinene, sier Bøhmer.

Frankrike: atomnasjon nummer én Det har vært sterk økning i atomskepsisen etter Fukushima, blant annet kommer eldre kraftverk til å bli faste ut i hele EU de neste tiårene. Frankrike er det landet i verden som er mest avhengig av atomenergi. Det er 58 atomreaktorer i landet, og 1100 lagringssteder for radioaktivt avfall.

Kjernekraften står for 80 prosent av landets strømproduksjon.

- Det er litt tidlig å si i hvor stor grad denne brannen vil virke inn på reaktoren. I framtidige stresstester, hvis de blir strenge nok, vil man også i Frankrike bli tvunget til å gjøre en stor innsats for å komme opp på et tilfredsstillende nivå.

- Men det er mange land som forsøker å vanne ut disse stresstestene, fordi de er bekymret for å stenge kraftverk. Frankrike vil nok være blant disse landene, sier Bøhmer.

I 2009 var det en kategori 2-hendelse ved atomkraftverket, da en gruppe arbeidere satte inn en brenselstav i en reaktor. Da neste gruppe arbeidere kom på jobb, satte de også inn en brenselstav, uten at de var klar over at arbeidet allerede var utført. Det ble ikke oppdaget før dagen etter.

KRITISK: Daglig leder i Bellona og atomfysiker Nils Bøhmer påpeker at atomkraftverket strøk på brannsikkerhet i en stresstest så seint som i mai i år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KRITISK: Daglig leder i Bellona og atomfysiker Nils Bøhmer påpeker at atomkraftverket strøk på brannsikkerhet i en stresstest så seint som i mai i år. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer