Brannvesenet ble nektet ambulanse til mann i blodpøl

- Dette er ingen hastesak, sa AMK ifølge sjokkerte tjenestemenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannfolkene som hvileløst sto og ventet på akutt hjelp til Per Laursen måtte ringe igjen og igjen, og ble forbannet da det tok nærmere en time fra de slo alarm til noen sendte en ambulanse.

59-åringen var etter alt å dømme i ferd med å blø ihjel på gulvet i sitt eget hjem.

- Når en nødetat ber en annen nødetat om hjelp har jeg aldri i mine 25 år i etaten opplevd noe lignende, sier avdelingsleder Arild Baarlid ved Nedre Romerike brann- og redningsvesen til Dagbladet.no.

Det var Romerikes Blad som i dag først brakte den sjokkerende ambulansehistorien fra Fjellhamar.

Kranglet med AMK

Laursen takker i dag hjemmehjelpen som tilfeldigvis skulle rengjøre boligen for at han er i live etter kollapsen på tirsdag. Da hjemmehjelpen kom til låst inngangsdør og oppdaget at noe var galt, ringte hun brannvesenet for å komme seg raskt inn.

Brannfolkene kom etter bare rundt tre minutter, og banet seg vei til den syke mannen gjennom et vindu i huset, men så stoppet redningsoperasjonen helt opp.

Til tross for at Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) umiddelbart hadde blitt varslet, måtte brannvesenet purre på den medisinske hjelpen - flere ganger.

OVERLEVDE: - Det lille han husker er at det tok veldig lang tid, forteller sønnen til Per Laursen (59). Han ble til slutt fraktet til Akershus Universitetssykehus og ble tatt hånd om i tide. Foto: MORGAN ANDERSEN / ROMERIKES BLAD
OVERLEVDE: - Det lille han husker er at det tok veldig lang tid, forteller sønnen til Per Laursen (59). Han ble til slutt fraktet til Akershus Universitetssykehus og ble tatt hånd om i tide. Foto: MORGAN ANDERSEN / ROMERIKES BLAD Vis mer

Først rundt en time etter det ble slått alarm fikk ambulansetjenesten beskjed om å rykke ut. Ifølge Romerikes Blad skal AMK-sentralen først ha nektet å sende ambulanse til stedet før mannen hadde blitt vurdert av fastlegen sin.

Brannvesenet bekrefter at de regelrett kranglet på telefon med AMK-sentralen før en ambulanse ble sendt.


- Vi ba om en ambulanse og ringte flere ganger, men mine folk fikk beskjed om at dette ikke var en hastesak. Til slutt ba vi om å få snakke med vaktlederen deres, først da ordnet deg seg, sier Baarlid i brannvesenet til Dagbladet.no.

Han vil trolig be om en redegjørelse fra AMK, men har foreløpig slått seg til ro med at den akuttmedisinske sentralen har varslet intern oppvask.

- Vi måtte være mer tydelige enn det som burde være nødvendig, konstaterer Baarlid.

Rystede øyenvitner

Det var under et toalettbesøk at Laursen plutselig hadde fått et voldsomt blodtap som var nær ved å ta livet av ham.

Han klarte å karre seg ut i gangen til boligen, men var ikke i stand til å ringe etter hjelp på egen hånd. Dagen før hadde 59-åringen blitt utskrevet fra Akershus Universitetssykehus etter å ha fått behandling for et akutt blødende magesår.

Brannvesenet ble nektet ambulanse til mann i blodpøl

Sønnen Jens Petter var på jobb og ble etter hvert varslet av en nabo til Arilds hus. Han trodde den akutt syke faren forlengst var blitt kjørt til sykehus da han rakk fram til stedet, men ankom omtrent samtidig med ambulansen.

- Folkene fra brannvesenet og hjemmehjelpen var nesten like kritthvite i ansiktet som far. De hadde ventet og ventet og hadde blitt skikkelig fortvilet. Brannfolkene var svært sinte og gjorde det klart at dette måtte få etterspill, forteller Laursen til Dagbladet.no.

Per Laursen ligger nå på sykehuset for undersøkelser, men verken han eller de pårørende skal så langt ha fått noen beklagelse fra AMK. Han og familien har foreløpig ikke klagd inn saken formelt, men vil gjerne ha en forklaring på den nesten fatale vurderingen som ble gjort.

- Hva er det som skjer? Har de så lite ressurser at dette var noe som ble nedprioritert? Jeg forsto på legen at pappa så vidt var i live da han ankom sykehuset, sier Jens Petter Laursen.

- Intern granskning

Ambulansesjef i Oslo og Akershus, Bjørn Karr, opplyser at blant annet lydlogger og ambulanselogg nå skal kartlegges. Han overlater til AMK å uttale seg om det som foregikk på sentralen tirsdag.

Men Ullevål Universitetssykehus, der AMK-sentralen er underlagt, vil ikke kommentere detaljene i saken. Dagbladet.no har derfor ikke fått bekreftet hendelsesforløpet slik det blir beskrevet av brannvesenet og pårørende.

- Prehospital divisjon opplyser at det nå pågår en intern undersøkelse for å finne ut hva som har skjedd. Foreløpig har vi ikke flere opplysninger å gå ut med, sier informasjonsrådgiver Bodil Nilsen ved Ullevål Universitetssykehus.

Brannvesenet ble nektet ambulanse til mann i blodpøl

Hun vil ikke opplyse om sykehuset har vært i  dialog med pasienten eller de pårørende på noen måte etter hendelsen.

<B>DRAMATISK SYN:</B> Laursen hadde mistet store mengder blod da han ble funnet av hjemmehjelpen og brannvesenet.