MANGELFULL BRANNSIKRING: En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
MANGELFULL BRANNSIKRING: En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixVis mer

Brannvesenet: Blokker og rekkehus er brannfeller

- Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge. Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene.

Toppetasjen på blokken eksisterer ikke lenger etter brannen. I dette tilfellet gikk det ingen brannskiller over taket. Dermed var det ingenting som hindret brannen fra å spre seg.

Fenomenet er ikke ukjent.

- Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge. Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring. Brannskillene er ikke gode nok. Men dette var standarden da denne blokken ble bygget i 1976, og da gjelder lovverket fra den gang. Slik er det mange steder, også i nærområdet her, sier vakthavende brannsjef Leif Gunnar Smistad i Trondheim til Adresseavisen.

Ventilasjon i takkonstruksjonen får naturlig trekk gjennom loftet. Dermed kan branner spre seg svært raskt, i stedet for at de begrenses til leiligheten hvor brannen starter.

- Også Norges branntekniske laboratorium er kjent med problemstillingen. Rekkehus og borettslag har ofte brannseksjoner med vegger som hindrer branner i å spre seg innen et visst tidspunkt, men de er ikke i stand til å stoppe brannutvikling til andre leiligheter, forteller administrerende direktør Atle William Heskestad i SINTEF NBL.

- Det er ikke lovpålagt å ha brannceller mellom tak og terrasser. Dette er vanlig byggeskikk i hele Norge. Brannveggene er konstruert slik at det skal være mulig for beboerne å rømme fra bygget. Det er forsvarlig så lenge en person ikke har behov for assistert redning, men det er ikke bra at dette er lovlig, sier han.

(NTB)