Brannvesenet: Blokker og rekkehus er brannfeller

- Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge. Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring.

MANGELFULL BRANNSIKRING: En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
MANGELFULL BRANNSIKRING: En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Brannvesenet mener at slike blokker som ikke har brannskiller, er rene brannfellene.

Toppetasjen på blokken eksisterer ikke lenger etter brannen. I dette tilfellet gikk det ingen brannskiller over taket. Dermed var det ingenting som hindret brannen fra å spre seg.

Fenomenet er ikke ukjent.

- Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge. Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring. Brannskillene er ikke gode nok. Men dette var standarden da denne blokken ble bygget i 1976, og da gjelder lovverket fra den gang. Slik er det mange steder, også i nærområdet her, sier vakthavende brannsjef Leif Gunnar Smistad i Trondheim til Adresseavisen.

Ventilasjon i takkonstruksjonen får naturlig trekk gjennom loftet. Dermed kan branner spre seg svært raskt, i stedet for at de begrenses til leiligheten hvor brannen starter.

- Også Norges branntekniske laboratorium er kjent med problemstillingen. Rekkehus og borettslag har ofte brannseksjoner med vegger som hindrer branner i å spre seg innen et visst tidspunkt, men de er ikke i stand til å stoppe brannutvikling til andre leiligheter, forteller administrerende direktør Atle William Heskestad i SINTEF NBL.

- Det er ikke lovpålagt å ha brannceller mellom tak og terrasser. Dette er vanlig byggeskikk i hele Norge. Brannveggene er konstruert slik at det skal være mulig for beboerne å rømme fra bygget. Det er forsvarlig så lenge en person ikke har behov for assistert redning, men det er ikke bra at dette er lovlig, sier han.

(NTB)