- Brannvesenet fikk uvanlig sein varsling

Trolig verste dødsbrann på 22 år. Visste polakkene at nødnummeret er 110?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sitter med mange spørsmål etter nattens branntragedie i Drammen, som trolig har krevd sju menneskeliv.

Siden brannen på Hotell Caledonien i Kristiansand i 1986, der 14 mennesker mistet livet, har det ikke vært enkeltbranner der flere enn tre personer har omkommet.

- Vi har vært i kontakt med brannmannskapene i Drammen, og de undret seg over at brannen var kommet så langt før de ble varslet.

- Brannmannskapene brukte bare fire minutter fra stasjonen til branntomta, og da hadde brannen utviklet seg mye mer enn det vil vært tilfelle ved vanlig rask varsling. Det virker som varslingen har kommet seint, sier avdelingsleder Kari Jensen i DSB til Dagbladet.no.

Av hensyn til politiets etterforskning vil hun ikke gi detaljer om hvordan brannvesenet ble varslet etter at brannen startet ved 05-tiden søndag morgen.

Politiadvokat Monica Hanø hadde søndag kveld ikke oversikt over hvor lang tid det kan ha gått før brannen ble varslet.

- Kripos finner forhåpentlig ut mer om branntidspunktet når de starter arbeidet på branntomta mandag. Varslingen hit til politiet er loggført klokka 05.04, sier Hanø til Dagbladet.no. 

- Kan ha kommet seg ut

 BRANNTOMT:  Mandag morgen starter Kripos de tekniske undersøkelsene på branntomta i Drammen. Søndag kveld fant ikke kriminalteknikserne det sikkerhetsmessig forsvarlig
å starte arbeidet.
BRANNTOMT: Mandag morgen starter Kripos de tekniske undersøkelsene på branntomta i Drammen. Søndag kveld fant ikke kriminalteknikserne det sikkerhetsmessig forsvarlig å starte arbeidet. Vis mer

Hun håper også at teknikerne raskt finner ut om de fem savnede er i branntomta eller om de kan ha kommmet seg ut og bort.

- Det var ganske kaotisk på åstedet, og vi holder muligheten åpen for at noen kan ha kommet seg ut, sier politiadvokaten.

Bare tre av de som var i huset er avhørt fram til søndag kveld.

- Vi forsetter mandag. Mange av dem trenger ro. Så langt det har latt seg gjøre, har vi kartlagt at det var 22 menn i huset da brannen startet, sier hun

Visste de om 110 ?

Den polske ambassaden bekreftet overfor Dagbladet.no at det var over 20 polske menn i huset som brant.

- Visste de polske gjestearbeiderne i huset at 110 er nødnummeret for brann her i landet?

- Det vet vi ikke, og er et av mange spørsmål vi vil ha svar på for å se om denne brannen kan hjelpe oss til å bedre regelverket. Generelt er det huseier som skal sørge for at det er varslings- og brannslokkingsutstyr i huset, mens det er leietakernes ansvar å sørge for at det virker, sier Kari Jensen i DSB.

Dagbladet.no har i kveld vært i kontakt med daglig leder Rolf Erik Halmrast i Cibora Eiendom, som eier huset i Drammen.

Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

- Jeg ble vekket av politiet klokka 06.15 i morges, og det var en sjokkopplevelse som møtte meg på branntomta, sier Halmrast.

- Fest i huset

-Har du fått vite noe om brannårsaken eller omstendighetene rundt brannen?

-Brannårsaken har jeg ikke fått vite noe om. Både politi og naboer som var på branntomta i morges fortalte meg at det hadde vært full aktivitet og fest i huset hele natta, og at brannen oppsto en halvtimes tid etter at seks menn var kommet hjem fra byen, sier Halmrast.

Disse opplysningene kan politiadvokat Monica Hanø verken bekrefte eller benekte.

- Jeg har hørt det samme, men har ikke fått sjekket det mot vitneavhør eller annen etterforskning. Ergo kan jeg heller ikke si noe om det har hatt betydning for at brannen oppsto, sier Hanø til Dagbladet.no.

Naboer har fortalt at det var flere personer som hoppet ut av vinduene da huset begynte å brenne.

Cibora kjøpte huset med tre store leiligheter for fire år siden, og har siden leid det bort til Oslo-firmaet Proffjobb, som formidler arbeid og bolig til polske gjestearbeidere.

- Proffjobb har vært en ukomplisert leietaker. I morges ringte jeg min kontaktmann i ledelsen der. Jeg la igjen beskjed på mobilsvareren hans, men jeg har ikke hørt noe fra han, sier Halmrast til Dagbladet.no ved 20-tiden.

Alvorlige branner på sykehjem

Tre alvorlige sykehjemsbranner på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980 førte til at regelverket for brannvarsling i offentlige bygg ble skjerpet.

I mars 1979 mistet 14 mennesker livet i en brann i Alstahaug sykehjem i Sandnessjøen. Like etter omkom fem personer i en brann på Gullheia sykehjem i Asker.

I 1983 mistet fem personer livet i brann i Larvik sykehjem.

- De nye kravene til brannsikring også i eldre bygg ble ikke innført før i 1990, etter Caledonien-brannen.

Glemmer batteriene

- Etter den tid har det vært en markant bedring i dødsstatistikken fra branner i institusjonsbygg. For privatboliger har det dessverre ikke vært noen bedring denne perioden selv om det er krav til røykvarsler og brannslokkingsapparat. Men det er en velkjent sak folk ikke sjekker batteriene i brannvarsleren ofte nok. Det er alle mulige grunner til å ta slike sjekker seriøst, sier seniorrådgiver Finn Mørch Andersen i Direktoratet til Dagbladet.no