FORTVILER: Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), Lars Magne Hovtun, fortviler over sløve folk i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORTVILER: Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE), Lars Magne Hovtun, fortviler over sløve folk i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Sender ut SMS-advarsel til alle i Oslo:

Brannvesenet fortviler:
- Ubeskrivelig sløvt

Fredag ettermiddag gikk det ut et SMS-varsel til alle mobiltelefoner i Oslo kommune.

Brannvesenet har sett seg lei på folk som gir blaffen i alle advarslene om den ekstreme skogbrannfaren. I dag gikk det derfor ut et SMS-varsel til alle mobiltelefoner i Oslo kommune om skogbrannfaren og totalforbudet mot bål, grilling og ild i skogen, marka og på øyene.

«Kjære Oslo, vis ansvar og respekter totalforbudet, så slipper vi en stor skogbrann», er beskjeden fra brannvesenet som fortviler over situasjonen:

– Det er uforståelig og ubeskrivelig sløvt at folk ikke har fått med seg totalforbudet, sier Lars Magne Hovtun, informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, til Dagbladet.

Kommunen har derfor gått til det uvanlige grepet med å sende ut følgende strenge advarsel til absolutt alle som bor i Oslo:

Brannvesenet fortviler:- Ubeskrivelig sløvt

– Dette er et siste forsøk i en lang rekke tiltak som vi har gjennomført de siste ukene, for å prøve å få folk til å forstå at skogbrannfaren er helt reell, og at totalforbudet mot ild må respekteres, sier Hovtun alvorlig.

STORBRANN: Slik så det ut da en skogbrann herjet over et stort område i Aust-Agder i 2008. Brannhelikoptre jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORBRANN: Slik så det ut da en skogbrann herjet over et stort område i Aust-Agder i 2008. Brannhelikoptre jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

– Ingen unnskyldning

Han forteller at brannvesenet de siste ukene har slukket hundrevis av griller og bål.

– Vi har også hatt over 60 utrykninger til branner i søppelkasser og større bål siden 22. mai – da brannsjefen innførte totalforbudet.

Brannvesenet fortviler over at mange i Oslo ikke er i nærheten av å respektere totalforbudet, og at flere påstår at de ikke kjenner til totalforbudet.

– Vi kan bare spekulere på om de virkelig ikke visste, eller om det bare er en unnskyldning de bruker når de blir konfrontert med det. Men ved å nå sende ut en melding til absolutt alle som befinner seg innen kommunens grenser, så finnes det virkelig ingen unnskyldning. Nå har du fått beskjed, og hvis du tenner opp bål eller grill i skogen, marka eller på øyene nå, så bryter du totalforbudet bevisst. Og det vil vi selvfølgelig følge opp og varsle politiet om, advarer han.

Hovtun opplever at veldig mange bryr seg om skogbrannfaren og at folk generelt ønsker å beholde marka fin og trygg. Likevel er han frustrert over det store antallet folk som tilsynelatende gir blaffen:

– Jeg var selv på Sognsvann en tur, med uniform på, for å se hvordan det var med egne øyne. Når jeg da bare fant én eneste gruppe som ikke grillet, da var det lett å bli fortvila, sier han.

HEKTISK: Og slik så det ut da brannvesenet kjempet mot flammene fra to skogbranner på en og samme gang nord for Romsås i Oslo for nøyaktig to år siden. Foto: OBRE
HEKTISK: Og slik så det ut da brannvesenet kjempet mot flammene fra to skogbranner på en og samme gang nord for Romsås i Oslo for nøyaktig to år siden. Foto: OBRE Vis mer

– Vi er sjanseløse

Han minner om at en skogbrann som kommer ut av kontroll har enormt skadepotensial.

– Skogbrannfaren handler til dels om at det er lett å antenne skog og kratt, men også om at disse bålene er ute i naturen, langt fra veier og brannstasjoner. Hvis vi får melding om en brann inni marka, så bruker vi fort en halvtime på å komme oss ut. På den halvtimen har det som var en bagatell eskalert til en storbrann, sier han og legger til:

– Dersom du har tent opp et bål i marka, og det tar av og utvikler seg til en skogbrann, da er både brannvesenet og de som er der sjanseløse. Det kan vi ikke akseptere.

Informasjonssjefen har imidlertid forståelse for at Oslo-borgere kan ha hatt vansker med å forstå alvoret.

– Det vi holder på med nå, er folkeoppdragelse i stor skala. Det vi opplever nå, med så stor skogbrannfare over så lang tid, er noe nytt for oss. Det er en situasjon folk ikke er vant til, og derfor blir det ekstra tungt nå. Nå jobber vi med å bygge gode vaner, og folk må skjønne at når brannvesenet innfører totalforbud – så er det et totalt forbud som må respekteres.

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Går ut på flere språk

For å sørge for at absolutt alle får med seg brannvesenets advarsel, går SMSen ut på forskjellige språk.

– Meldingen tar utgangspunkt i hvilket SIM-kort du har. Dersom du har et simkort fra et av de nordiske landene, så får du en advarsel på norsk. Er SIM-kortet fra et annet land så kommer meldingen på engelsk.

Varselet kommer som resultat av et samarbeid mellom en rekke ulike etater i Oslo kommune.

– Nå forutsetter vi at alle vet om dette totalforbudet. Hvis noen utviser grov uaktsomhet og likevel tenner opp bål eller grill i risikoområdene, så vil vi selvfølgelig ta kontakt med politiet, advarer Hovtun.