Stavanger

Brannvesenet frykter kollaps etter storbrann

Brannvesenet har gitt opp innvendig slukking av en brann i et gjenvinningsanlegg i Stavanger. Nå frykter de at bygget kan kollapse.

BRANN: Store styrker rykket til næringsområdet Forus i Stavanger da det brøt ut brann på et gjenvinningsanlegg. Foto: Ronny Hjertås
BRANN: Store styrker rykket til næringsområdet Forus i Stavanger da det brøt ut brann på et gjenvinningsanlegg. Foto: Ronny Hjertås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Klokken 20.10 har brannvesenet fremdeles ikke kontroll på brannen, og politiet melder at bygget er ustabilt. Det kan kollapse i løpet av kvelden, sier operasjonsleder Toralv Skårland til Dagbladet.

Det brenner i et gjenvinningsanlegg i Stavanger. Rundt 12.30 torsdag meldte brannvesenet at de gir opp innvendig slukking av brannen.

- Det som har skjedd nå, er at vi har trukket våre mannskaper ut av bygget, vi har altså ikke røykdykkere inne, slik at brannen får utvikle seg innvendig, mens vi tar en utvendig slukking, sier vakthavende brannsjef Tom Meyer til Stavanger Aftenblad.

Dette ble gjort av hensyn til sikkerheten til brannmannskapene. Det var så høy temperatur der inne at brannsjefen mente det er uforsvarlig å være der.

- Ikke avklart

Klokka 17.33 rekvirerte brannvesenet et skogbrannhelikopter som assisterer i slukkingen.

- Vi har hatt brannhelikopter i aksjon en stund. Det har gitt god effekt. Røyken er dempet og det har roet seg ned på stedet, sier operasjonleder Toralv Skårland til Dagbladet klokken 20.10 fredag kveld.

Han presiserer derimot at brannen fremdeles er aktiv, og at de vil fortsette arbeidet utover kvelden.

- Det ligger fremdeles mye mannskap i innsats nå. Vi er ikke i en situasjon hvor vi kan si at dette er avklart. Det er fremdeles ingen som har vært inne i bygget etter at det ble evakuert, sier Skårland.

Blusset opp igjen

Nødetatene ble varslet om brannen klokka 9.42 fredag. 15 personer ble evakuert. En time senere hadde brannmannskaper kontroll på brannen, men den blusset så opp igjen i et transportbånd.

- Kraftig svart røyk og full fyr, lød meldingen på Twitter.

- Anlegget stenges ned på ny for publikum. Mer brannmannskaper kalles inn, fortsetter de.

Gjenvinningsanlegget til IVAR har kostet 650 millioner kroner, og anses nå som totalskadd

Mye mannskap

Operasjonsleder i Rogaland brann og redning, Christer Gilberg, sier at brannvesenet først rykket på en automatisk brannalarm på anlegget Forus, og at det etterpå oppsto en ny brann.

- Vi har fem mannskapsbiler er på stedet, i tillegg til to stigebiler og en tankbil. Det er en innsatsleder og en innsatscontainer, med ekstra utstyr. Det er veldig mange ressurser på denne brannen, sier han til Dagbladet.

Politiet er også på stedet sammen med brannmannskaper.

I BRANN: En bil sto i full fyr på E18 ved Sannidal utenfor Kragerø. Video: Tipser. Vis mer

Gir opp slukking

I en oppdatering klokka 12.28 skriver politiet at befolkningsvarselet står seg.

- Brannvesenet gir opp å slokke fra innsida med røykdykkere på grunn av varmen, og man må forvente at brann og røykbildet vil øke. Slukning innenfra er mindre effektivt, skriver de i en oppdatering.

Politiet opplyser at det stenges for trafikk på Löwenstrasse, i strekningen fra Svanholmen til Forusbeen på grunn av røyken.

- Det er flere gode alternativer til omkjøring, men disse blir ikke skiltet.

To ansatte som tidligere var til stede er sendt til legevakt for sjekk grunnet røyk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer