Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet i Australia:

Brannvesenet i Australia til publikum etter dette funnet: «Hold dere unna flomvannet»

Et tusentalls australiere har blitt bedt om å evakuere etter at ekstremværet «Debbie» har herjet med Australias østkyst.

SKYLT I LAND: Denne oksehaien ble skylt i land torsdag etter ekstremværet «Debbie» som nå herjer med Australias østkyst. Foto: Queensland brann- og redningsetat
SKYLT I LAND: Denne oksehaien ble skylt i land torsdag etter ekstremværet «Debbie» som nå herjer med Australias østkyst. Foto: Queensland brann- og redningsetat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
NASA: En av NASAs satelitter viser utrolige bilder av monstersyklonen «Debbie» som herjer i nordøstlige Australia. Video: NASA / Video: Adventuresofdizzy og PaddyMorore via Instagram / Ruptly Vis mer Vis mer

(Dagbladet): Noen steder i Queensland og New South Wales har syklonen bragt med seg kraftig regn. I visse områder kom det hele 500 millimeter regn torsdag.

Det har skapt flom mange steder.

Andre steder, nærmere bestemt i Ayr på nordøst-kysten av Australia, bragte kraftig vindkast og flommen med seg en hai til land.

Torsdag morgen norsk tid la nemlig brannvesenet i Queensland ut en melding på Twitter med to bilder. Bildene er av en såkalt oksehai, og haien ligger midt på en landevei.

«Trodde du det var trygt å oppholde seg i vannet igjen? Tro om igjen! En oksehai skyldte i land i Ayr. Hold dere unna flomvannet», het det i meldingen fra brannvesenet.

PÅ LANDEVEI: Oksehaien ble funnet her, på en landevei, i denne lille Queensland-byen Ayr. Foto: Queensland brann- og redningsetat
PÅ LANDEVEI: Oksehaien ble funnet her, på en landevei, i denne lille Queensland-byen Ayr. Foto: Queensland brann- og redningsetat Vis mer

Byen Ayr har for øvrig ingen kyst, og ligger om lag 10 kilometer fra nærmeste strand. Det renner imidlertid ei elv gjennom distriktet, men selv fra det nærmeste punktet fra bygrensene og til elva er det drøyt to kilometer.

Tusenvis evakuerer

Myndighetene i Australia har bedt flere tusen australiere om å evakuere fra sine hjem, ifølge The Guardian. Nødetatene har likevel måttet redde flere titalls mennesker fra flomvannet, skriver Sky News.

Torsdag ettermiddag norsk tid regner det imidlertid fremdeles kraftig i regionen, og ifølge The Guardian forventer man vindkast på 125 km/t. Før ekstremværet traff kysten ble det karakterisert som en syklon.

Da den traff land ble ekstremværet nedgradert til en tropisk storm.

I Brisbane har ekstremværet knust alle nedbørsrekorder. På en enkelt dag kom det mer regn på én dag enn det pleier på en måned, ifølge Sky News.

Stengte skoler

Ekstremværet har også tvunget myndighetene i Queensland til å stenge skoler og offentlige bygg. I løpet av kvelden er uværet ventet å bli sterkere, skriver The Guardian.

KRAFTIG VIND: Flere tusen innbyggere i Queensland, Australia har evakuert hjemmene sine i påvente av at syklonen Debbie skal treffe land tirsdag morgen, lokal tid. Syklonen er ventet å ha en vindstyrke på opptil 280 kilometer i timen. Video: AP Vis mer

Og selv om mange kan fremdeles oppholde seg hjemme, må mange klare seg uten strøm.

I sørøstlige deler av Queensland er 52 000 husholdninger nå uten strøm.

«Debbie» er i kategori fire på en skala der fem er kraftigst. I tillegg til styrtregnet kom vindhastigheter på nær 75 meter per sekund i kastene.

600 kilometer av kysten i delstaten Queensland, som har fått tilnavnet «The Sunshine State» på grunn av det gode været, ble i går erklært som faresone, skriver NTB.

KRAFTIGSTE PÅ 15 ÅR: Monstersyklonen «Debbie» har ført til store evakueringer i nordøstlige Australia, over 34 000 er uten strøm. Slik så det ut da syklonen traff land. Video: Adventuresofdizzy og PaddyMorore via Instagram / Ruptly Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media