Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannvesenet jobber på spreng: Totalforbud mot røyking i skog og mark

Torsdag ble over 100 skogbranner antent av lynnedslag. Slokkearbeidet fortsetter i dag. I Telemark er det innført totalforbud mot røyking.

BRANN: Helikopter er i gang med slokking av skogbrannen ved Elgsjø i Notodden kommune. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BRANN: Helikopter er i gang med slokking av skogbrannen ved Elgsjø i Notodden kommune. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det meldt over 100 skogbranner etter lynnedslag i knusktørr vegetasjon. Brannene berører Telemark, Agder-fylkene, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Rogaland.

Brannmannskapene jobber fredag fremdeles for fullt. I Telemark har situasjonen bedret seg siden i går, men det er fremdeles et titall branner og etterslukking.

- Det roer seg litt, men vi har ikke helt oversikt. Et par branner har vi ikke helt kontroll på, men det er stort sett etterslukking som pågår. I tillegg fikk vi nettopp melding om en ny brann i Notodden, sier alarmsentraloperatør ved 110-sentralen i Telemark, Rune Waskaas.

Fylket preges av tørke. Det har ført til at brannvesenet har lagt ned strenge forbud for å minske risikoen for brann.

- Brannsjefene i Telemark har besluttet at skogsdrift ikke er tillatt. I tillegg er det totalforbud mot åpen ild, skogsdrift og røyking i skog og mark. Dette blir ansett som uansvarlig når det er så tørt som nå, opplyser Waskaas.

Helikopter i tre fylker

Avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Anne Rygh Pedersen, sier til Dagbladet at de har pågående innsats med helikopter i tre fylker; to på Hægebostad i Agder, ett i Lunde i Nome kommune i Telemark, og to i Akershus.

- Vi hadde helikoptre i 15 innsatser i går, men det meste blir slokket fra bakken. Mannskapene har så langt håndtert dette veldig bra, selv om det er en krevende situasjon. Det at vi ikke i dag står med store, krevende branner, det er ene og alene fordi det har vært gjort en formidabel jobb, sier Pedersen.

Sivilforsvaret er ifølge avdelingsdirektøren i høy beredskap i både Telemark, Buskerud, Agder, Vestfold, Østfold, Hedmark, Oppland og Akershus. Det flyttes også på personell og utstyr til områdene hvor utfordringen er størst.

- Hægebostad i Agder og Lunde i Telemark er de mest krevende stedene akkurat nå. Vi forventer også branntilløp i løpet av dagen fra lynnedslag som har ligget og ulmet fra i går. Det er også meldt tilsvarende vær i ettermiddag, så vi forventer at det blir en veldig krevende dag også i dag, sier Pedersen, og legger til.

- Vi har svært god beredskap. Vi har god tilgang på helikoptre, og vi oppretteholder beredskapen med 16 helikoptre inn mot helga. Vi har også dialog med forsvaret, som også vil kunne stille ressurser i form av mannskap fra heimevernet og helikoptre, hvis de sivile ressursene ikke strekker til.

Tordenvær på vei

Ifølge vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Meteorologisk institutt, var ikke regnværet i går nok til å avblåse skogbrannfaren. Med nytt tordenvær på vei, kan vi få nye branner i dag. Slokkingsarbeidet ved brannene som ble antent i går, fortsetter også i dag.

- Nå har vi 20 rapporter oppe. Noen jobbes det med, og noen skal de ut til igjen etter en liten pause i natt. Noen er delvis slukket, men vi må ut for å kontrollere dem i dag, sier vaktleder Kai Bentzen ved 110-sentralen i Agder til Dagbladet.

Setesdal verst i Agder

I Agder-fylkene er det Setesdalen som er det mest krevende akkurat nå.

- Vi skal ut med helikopter til Setesdalen klokka 9.30. Det er flere av brannene der som er veldig krevende, for det er nesten umulig å ta seg fram, sier Bentzen.

I tillegg er det branner i Risør, Hægebostad, Åmli, Oggevatn på Birkenes, og Byttingsmyra i Froland. Brannstasjonene i området har kalt inn mannskaper som var på ferie, men Bentzen tror de for øyeblikket har god nok bemanning til å ta seg av situasjonen.

- Vi har kontroll på det meste. Men hvis det begynner å blåse nå, så kan det bli problemer med at brannene sprer seg eller blusser opp, sier han.

Det er meldt tordenvær også i dag, men Bentzen håper de slipper unna det verste i Agder.

- Hvis værmeldinga for dagen er riktig, så kommer det tordenvær bare i den nordøstlige delen av vårt distrikt, sier han.

Tre store i Telemark

I Telemark er det mellom ti og femten branner som fremdeles pågår etter 50 branner ble antent i går. Noen av dem er i etterslokkingsfasen, mens tre eller fire forventes å blusse opp igjen i dag, ifølge vaktleder Jørn Ufs ved 110-sentralen i Telemark.

- Mannskapene er på vei ut igjen. Ved noen av brannene har det pågått slokkearbeider i natt, sier Ufs til Dagbladet.

Det er tre store branner i fylket. En ved Elgsjø på Notodden, en ved Mensvann i Skien, og en ved Heievatn i Kviteseid.

Foreløpig finnes det ikke oversikt over skadeomfanget, men det skal ikke være fare for bebyggelse.

- De fleste brannene er ute i skog og mark. De er antent av lyn, som har truffet topper, heier og skråninger. Det betyr også at det er veldig vanskelig å komme til, men mannskapene begynner å nå godt ut nå, sier Ufs.

- Er dere bekymret for nye branner med tanke på værvarselet?

- Det bekymrer oss selvfølgelig. Dette er en stor påkjenning på mannskapene, sier Ufs.

- Tåler dere flere slike dager?

- De er flinke, så det tror jeg går fint, sier Ufs, som tipper at det er rundt 100 mann i sving i fylket.