Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannvesenet med trist funn: - Det er alvorlig

Naturreservatet Presterødkilen i Tønsberg er truet etter et større oljeutslipp onsdag kveld. Flere småfisk og fugler er funnet døde.

DØDE DYR: En død and inspiseres av ornitolog Ragnar Syvertsen etter at et ukjent petroleumsprodukt har lekket ut i Tønsberg. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
DØDE DYR: En død and inspiseres av ornitolog Ragnar Syvertsen etter at et ukjent petroleumsprodukt har lekket ut i Tønsberg. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før klokka 18 onsdag kveld rykket mannskaper fra Vestfold Interkommunale Brannvesen ut etter melding om funn av en død fugl og lukt som kan minne om diesel fra Vellebekken på Kilen i Tønsberg.

Vellebekken munner ut i naturreservatet Presterødkilen, som er oppført på Ramsar-konvensjonens liste over internasjonalt viktige våtmarksområder.

Utslippene er også funnet i Heimdalsbekken hvor mannskapene ikke har kommet til ennå.

FORURENSNING: Oversiktsbilde viser Vellebekken som munner ut i Presterødkilen. Også i Heimdalsbekken nede til venstre på bildet er det forurensning. Foto: Ørjan Sandland / Aersea AS/ VIB
FORURENSNING: Oversiktsbilde viser Vellebekken som munner ut i Presterødkilen. Også i Heimdalsbekken nede til venstre på bildet er det forurensning. Foto: Ørjan Sandland / Aersea AS/ VIB Vis mer

- Alvorlig

Brannmannskapene holdt på til totida natt til torsdag med å begrense skadene av forurensningen.

Informasjonssjef Arnt E. Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) forteller at forurensningsområde er et viktig våtmarksområde for trekk- og vadefugler og har vært verna siden 60-tallet.

- Her skal det absolutt ikke foregå forurensning, så det er helt klart alvorlig, sier Folvik.

- FORFERDELIG: Terje Gran besøkte fuglefjellet Runde i Herøy kommune. Bildene han tok der skaper sterke reaksjoner. Video: WWF / Foto: Terje Gran / Redigering: Ørjan Ryland. Les hele saken her: Vis mer Vis mer

I går fant brannvesenet fire-fem døde fugler, men tror det kan være flere de ikke har sett som kan være bortgjemt i sivet. I tillegg skal det være funnet drøyt hundre døde småfisk.

- Det er alvorlig når det er forurensning i naturreservatet der det absolutt aldri skal forekomme. Det er det ikke bare vi i brannvesenet som mener, men det er fagmyndighetene innafor miljø helt entydig på, sier informasjonssjefen.

Ny vurdering

Kystverket, Fylkesmannen og teknisk vakt i kommunen er varslet. Politiet jobber med å finne ut hvem som står bak forurensningen, som kan få alvorlige konsekvenser for dyrelivet i det spesielle våtmarksområdet.

Brannvesenet har foreløpig ikke foretatt en ny vurdering for hva som skal skje videre, men har sendt bilder og video til kystverket som er ansvarlig myndighet. Folvik forklarer at de vil vi sådan få beslutningsstøtte for hva som skal gjøre videre.

- Vi lytter til gode faglige råd i tett samarbeid med miljøfaglig ekspertise.

- Utfordringa vår er at det er for grunt flere steder for å komme til med båt. Det ligger bare mudder flere steder og det bærer ikke en brannkonstabel i vadeutstyr, forteller Folvik.

KONSEKVENSER: Brannmannskapene satt flere steder ut absorberende lenser for å redusere konsekvensene etter oljeutslippet onsdag kveld. Foto: VIB
KONSEKVENSER: Brannmannskapene satt flere steder ut absorberende lenser for å redusere konsekvensene etter oljeutslippet onsdag kveld. Foto: VIB Vis mer

Ukjent kilde

08.30 torsdag morgen er det fortsatt uklart hva slags petroleumsprodukt som har ført til forurensningen, eller hvor den kommer fra.

Brannvesenet fikk den første meldingen om funnet av en død and, fra en som jobber i Kilen industriområde.

De to tekniske vaktene i Tønsberg kommune sjekket alle overvannskummene på Kilen og i krysset Kilengaten og Malergaten. Der oppdaget de kraftig lukt fra overvannskummen, forklarer Folvik.

Alt regnvannet fra Kilen-området går i sluk og ender ut i Vellebekken. Folvik opplyser om at de har funnet flere kommer med det ukjente petroleumsproduktet og at fylkesmannen har tatt prøver av vannet i kommende og i våtmarksområdet.

NATURRESERVAT: Presterødkilen er et viktig våtmarksområde for trekk- og vadefugler og har vært verna siden 60-tallet. Nå er miljøet truet av forurensningen. Foto: VIB
NATURRESERVAT: Presterødkilen er et viktig våtmarksområde for trekk- og vadefugler og har vært verna siden 60-tallet. Nå er miljøet truet av forurensningen. Foto: VIB Vis mer

- Vi vet ikke hva det er og er ikke noe tettere på å finne kilden. Lukta er litt forskjellig fra sted til sted, men den minner om en diesellukt, sier Folvik.

Brannvesenet opplyser om at det på nåværende tidspunkt ikke er grunn til å tro at oljesølet har spredt seg til andre områder. Folvik forklarer at forurensningen nå ligger i ro i det store arealet. Likevel flyter det trolig innimellom sivet der de ennå ikke har kommet til.