Brannvesenet på Østlandet frykter vind og lyn

Brannmannskaper i Sør-Norge rykket fredag ut til en rekke skogbranner. De frykter at vind og lynnedslag vil øke brannfaren ytterligere.

KRAFTIG: Lynnedslag kan skape voldsomme skogbranner. Denne gikk heldigvis ned i Oslofjorden. Arkivfoto: Eugene B. Laran/ Dagbladet
KRAFTIG: Lynnedslag kan skape voldsomme skogbranner. Denne gikk heldigvis ned i Oslofjorden. Arkivfoto: Eugene B. Laran/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannmannskaper i Sør-Norge rykket fredag ut til en rekke skogbranner. De frykter at vind og lynnedslag vil øke brannfaren ytterligere.

Midt-Hedmark brannvesen rykket ut til Stor-Elvdal da det begynte å brenne etter et lynnedslag.

- Det er flere branner på gang her. Vi frykter at det skal begynne å blåse opp. Når det er så knusktørt som nå, sprer branner seg svært raskt, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud til NTB.

Ekstra mannskaper Brannvesenet har kalt inn ekstra personell og samarbeider med Sivilforsvaret og nabokommuner, opplyser brannsjefen.

Også andre steder i innlandet har brannvesenet måttet rykke ut. Brannvesenet i Lesja og Dovre måtte ta hånd om en lyngbrann, Trysil brannvesen rykket ut til en skogbrann i Flendalen, brannvesenet i Folldal rykket ut etter melding om to skogbranner og Åmot brannvesen måtte rykke ut til flere branner fredag.

- Mange branner starter som følge av tordenvær. Det er foreløpig ikke fare for befolkningen noen steder, opplyser operasjonsleder Trond Ola Berg i Hedmark politidistrikt.

Krattbrann Brannvesenet i Agder satte inn alle tilgjengelige mannskaper for å slukke en krattbrann på Sjekkeland i Kvinesdal, som startet i 14-tiden fredag. De hadde fredag ettermiddag fortsatt ikke kontroll på brannen, som dekker et område på 400-500 meter i omkrets, ifølge Fædrelandsvennen.

Fredag har vært en varm dag, og det bidrar ikke til å minske faren for skogbrann.

- Det er fortsatt meget stor skogbrannfare. Den er størst i Aust-Agder, Buskerud, Telemark. I helgen kommer det regn og torden fra sør, så da burde skogbrannfaren etter hvert bli mindre. Det kan bli relativt mye nedbør noen steder, opptil 20-25 millimeter enkelte plasser, sier vakthavende meteorolog Börje Johansson ved Meteorologisk institutt til NTB. (©NTB)