HAR SKAPT FRYKT: Seks personer omkom i Urtegata-brannen. Foto: Espen Hovde/SCANPIX
HAR SKAPT FRYKT: Seks personer omkom i Urtegata-brannen. Foto: Espen Hovde/SCANPIXVis mer

Brannvesenet ringes ned av redde folk

Og butikkene tomme for røykvarslere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mange dødsbrannene den siste tiden har satt en støkk i folk. Engstelige beboere ringer ned brannvesenet og hamstrer butikkene tomme for røykvarslere.

2008 er allerede det verste brannåret siden 1979, og ennå er vi ikke kommet inn i det som statistisk sett er den aller verste brannuken i året - uken mellom julaften og nyttår.

De mange brannene, og ikke minst storbrannene i Oslo, Drammen og Herøy, hvor et stort antall liv gikk tapt, har gjort inntrykk på folk, bekrefter brannvesenet i de store byene.

Så langt har 35 personer omkommet i branner i november og desember.

Redde osloboere

Hovedstaden har vært spesielt rammet av tragiske branner den siste måneden. 13. desember omkom seks mennesker i katastrofebrannen i en bygård i Urtegata 31 på Grønland. Fem dager senere omkom en kvinne og en mann i en brann i et trehus i Telthusbakken. I helgen omkom en kvinne i en brann i en bygård i Nordbygata på Grønland.

Brannvesenet i Oslo opprettet forrige uke en egen e-postadresse for folk som er bekymret etter de mange brannene. Avdelingssjef Nils Kristiansen i brannforebyggende avdeling forteller om stor pågang både på telefon og e-post.

- Det er mange bekymrede mennesker i byen nå, fastslår Kristiansen overfor NTB.

Frykter naboene

De fleste spørsmålene dreier seg om hvilke røykvarslere som fungerer best, hvor lang levetid brannslokkingsapparatene har, samt utrygghet knyttet til rømningsveier.

- Mange er redde for hvordan de skal klare å komme seg ut av leilighetene sine ved brann. Mange bor i gamle bygårder med bare én rømningsvei, og disse er forståelig nok svært bekymret, forteller Kristiansen.

Også brannvesenet i Bergen og Trondheim merker økt pågang.

- Det er helt sikkert, sier avdelingsingeniør Hilde Syvertsen hos Trøndelag brann- og redningstjeneste.

- Mange er bekymret for studentboligene, både foreldre og studentene selv. Og ofte med rette. Vi har sett mye brannfarlig i ulike utleieboliger, sier Syvertsen.

Overbrannmester Jan Ove Brakstad i Bergen forteller at folk er bekymret over alt fra røykvarslere og skorsteiner til naboer som ikke oppfattes som helt «brannsikre».

Tomt for røykvarslere

Brannfrykten merkes også blant leverandørene av røykvarslere, branntepper og annet brannsikkerhetsutstyr.

Hos den landsdekkende hus- og hagekjeden Jernia er nå lageret helt tømt for røykvarslere og brannslukningsapparater.

- Etterspørselen har eksplodert de siste ukene. Vi selger fire-fem ganger mer enn normalt, og nå er alt utsolgt, forteller kategorisjef Lasse Ludviksen til NTB.