Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannvesenet rykket ut åtte ganger i løpet av én time: - Kanskje noen som er mer opptatt av tv-en

- En liten tankevekker. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den siste timen har vi kjørt på åtte forskjellige henvendelser. Sju av disse dreide seg om matlaging», skriver brannvesenet i Asker, Bærum og Oslo på Twitter Like før klokka 21.30 i kveld.

- Det er egentlig påfallende mye på en time. Det er nok litt tilfeldig, men det kan fungere som en liten tankevekker. Det er smart å følge med, kanskje noen burde vurdere å innføre komfyrvakt. Ellers må man sjekke at røykvarsleren fungerer som den skal, sier vaktkommandør Morten Bergh til Dagbladet.

Fire av de sju hendelsene som omhandler matlaging har vært tilknyttet brannvesenet via automatisk alarmanlegg.

- Der har vi alltid noen gjengangere, som studentboliger der alle enhetene er tilknyttet oss. I kveld har det både vært snakk om studentboliger, samt private hjem i boligblokker i ulike deler av Oslo.

Mer opptatt av tv-en?

Og kanskje har noen vært mer opptatt av å følge med på kveldens Eurovision-finale, enn å passe på maten?

- Det er sikkert noe lørdagsbesøk og kanskje noen som er litt mer opptatt av tv-en, sier Bergh.

Også natt til i dag måtte brannvesenet rykke ut som følge av matlaging.

- Vi hadde totalt fire tørrkokinger i løpet av natta. Tre i Oslo og én i Bærum. På dag- og kveldstid fanger vi det før det blir helsefarlig

Vet for lite om hva som forårsaker brann

Før jul i fjor gjennomførte Codan forsikring en undersøkelse som viser at flere nordmenn vet for lite om hva som kan forårsake brann i hjemmet.

«Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener slurv med det elektriske anlegget utgjør en stadig større fare og er bekymret for at svært få tar dette alvorlig. Feil i det elektriske anlegget eller feil bruk er en av hovedårsakene til brann i norske hjem. Til tross for dette viser undersøkelsen til Codan Forsikring at det er kun tre av ti nordmenn som har en oversikt over brannfarene, og hva man selv kan gjøre for å forebygge husbrann», skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

1004 personer over 18 år ble spurt om brannfarer i undersøkelsen. Over 50 prosent av de spurte svarer at de tror levende lys skaper flest branner i norske hus. Bare 25 prosent svarer feil i det elektiske anlegget/sikringsskap.

Ifølge direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), utgjør brann i bygning den største andelen av branner.

«Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert i brannstart. Totalt for alle brannårsaker i bolig der elektrisk utstyr er involvert i brannen utgjør denne kategorien over 30 prosent for årene 2011-2015. De aller fleste er knyttet til feil bruk», skriver de på hjemmesidene sine.