Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stor skogbrannfare

Brannvesenet slakter folks oppførsel: - Folk lytter ikke til oss

Lite nedbør og høye temperaturer har ført til stor skogbrannfare over hele landet. Brannvesenet er lite imponert over folks oppførsel.

SKOGBRANN: Skogbrannfaren er på den høyeste. Brannvesenet i Oslo ber folk om å ikke grille i marka. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
SKOGBRANN: Skogbrannfaren er på den høyeste. Brannvesenet i Oslo ber folk om å ikke grille i marka. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannvesenet i Oslo har i dag hatt bål- og grillinspeksjon i marka. Forbudet om å bruke åpen ild i marka var det få som fulgte.

- Vi har hatt brannbiler på bål- og grillinspeksjon ved friluftsområder i marka. Vi er ikke imponert. Mange griller, og vi opplever liten forståelse når vi sier fra om totalforbudet. Kjære alle: Det er tørt og stor skogbrannfare nå, ikke tenn opp så mye som en fyrstikk i naturen! skrev 110-sentralen på Twitter.

Brannvesenet forteller at de blant annet har vært på Sognsvann, Nøklevann og Steinbruvann. Aller mest grilling observerte brannvesenet ved Sognsvann og Steinbruvann.

Få vil høre

- Der var det omfattende bruk av grilling. Dessverre er det ganske mange som ikke vil høre på oss, sier Stein Henning Duaas, vaktkommandør i Oslo brann - og redningsetat, til Dagbladet.

All bruk av åpen ild i nærheten av skog og mark er forbudt. Det betyr at det ikke er lov med bål og grill, bortsett fra i parker i Oslo. Det er faktisk ikke lov til å tenne en fyrstikk engang. Det samme forbudet gjelder for øyene i Oslofjorden.

- Vi har også hatt båter rundt øyene for å observere hva som foregår. Vi har vært mest bekymret for Sognsvann og Steinbruvann, og at folk rett og slett ikke er villig til å lytte til oss når vi sier at det er meget høy skogbrannfare, sier Duaas og fortsetter:

SKOGBRANNFARE: Åpen ild i nærheten av skog og mark er forbudt. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
SKOGBRANNFARE: Åpen ild i nærheten av skog og mark er forbudt. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer

- Vi er forundret over at folk ikke følger pålegget vårt om å avslutte grillingen, sier han.

Bot

Som følge av at folk ikke hører på brannvesenet, har de involvert politiet. Politiet har ikke selv vært ute i marka, men har vært i dialog med brannvesenet gjennom dagen.

Oslo politidistrikt skriver på Twitter lørdag kveld at de ber publikum respektere påbudet, og skriver at brudd på påbudet kan bli anmeldt og straffes med bøter.

Rundt klokka 18 lørdag sendte politiet en patrulje til Kjelsås etter melding om folk som grillet nær marka.

- Det er ikke bra i det hele tatt at folk ikke hører på brannvesenets oppfordring. Når brannvesenet må be om bistand fra politiet og ikke minst at fagkyndige personer har satt skogbrannfaren til det høyeste nivået, bør folk respektere det. Grilling er potensielt farlig når det er så tørt som det er nå, sier Tore Solberg, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Solberg forteller at det blir en vurdering fra forhold til forhold om hvem som kan vente seg bot som følge av brudd på påbudet.

- Hvis forholdet er så graverende og farlig, er strafferammen bøter. Foreløpig er det ikke noen bøtelagt. Det kan være aktuelt seinere i kveld, sier Solberg.

Hva boten kan være på, er foreløpig ikke fastsatt av en politijurist forteller Solberg, men ifølge vaktkommandør Duaas, kan boten være rundt 4000 til 6000 kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media