<strong>STORE ØDELEGGELSER:</strong> Et ostesmørbrød tok fyr i stekepanna da en kvinne trodde hun hadde slått av plata. Hele leiligheten ble totalskadd. Foto: Oslo brann - og redningsetat
STORE ØDELEGGELSER: Et ostesmørbrød tok fyr i stekepanna da en kvinne trodde hun hadde slått av plata. Hele leiligheten ble totalskadd. Foto: Oslo brann - og redningsetat Vis mer

Komfyr-branner

Brannvesenet slår alarm: Økning i tørrkok og pizza-branner på søndager

Brannvesenet tror at de med sikkerhet kommer til å rykke ut på nye kjøkkenbranner, også i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kommer du hjem full, trøtt og sulten fra fest, er brannvesenets oppfordring følgende: Ta deg heller ei brødskive enn å starte med kokkelering på komfyren.

Det er nemlig natt til søndag brannvesenet rykker ut til flest hendelser.

STORBRANN: I London i sommer ble det storbrann i North Kensington i London. Video: AP DV Vis mer Vis mer Vis mer

Statistikk fra Oslo brann – og redningsetat (OBRE) viser at de i 2017 rykket ut til langt flere hendelser der brann eller røykutvikling har oppstått på eller i komfyren, sammenliknet med tall fra 2016.

Fra januar til august (første og andre tertial) i år rykket Oslo brann- og redningsetat ut på 63 hendelser der det oppsto komfyr-brann - alt fra brent pizza til tørrkok. I samme periode i fjor rykket etaten ut på 52 søndagshendelser.

Det er mellom klokka 00.00 og 06.59 at de fleste av hendelsene skjer.

Ser ikke konsekvensene

- I kombinasjonen av tiden på døgnet og at man har vært på fest, er det fort å sovne fra maten som står på kokeplata. Jeg tror ikke folk tar innover seg konsekvensene av å sovne fra pizzaen alvorlig nok. Det er lett å bagatellisere det og tenkte at så alvorlig kan det vel ikke være? sier Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør i Oslo Brann og - redningsetat, til Dagbladet.

Dalen tror at antallet komfyr-branner er høyere enn det som kommer fram i statistikken, siden branner som har spredt seg til hele kjøkkenet blir registrert som bygningsbrann.

Flest søndag

Fra januar til august 2017 har OBRE totalt rykket ut til 198 hendelser der det har oppstått brann på kokeplata. 42 av disse skjedde på en søndag – 22 på en lørdag. Det vil si dobbelt så mange. Sammenliknet med 2016, rykket OBRE ut på 190 kokeplate-branner, der 30 skjedde på en søndag.

<strong>BRANNINSPEKTØR:</strong> Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Oslo brann - og redningsetat.
BRANNINSPEKTØR: Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Oslo brann - og redningsetat. Vis mer

Selv om det er flere hendelser på søndager i år enn i fjor, totaltallene for 2016 høyere enn i 2017. I løpet av årets åtte første måneder rykket OBRE til 293 brannmeldinger som viste seg å være brann i eller på komfyren. Det er 12 færre hendelser sammenliknet med 2016.

DRAMATISK: Se hvordan den bråbremsende motorsyklisten plutselig havnet i fyr og flamme. Video: CCTV via CNN Vis mer Vis mer

Branninspektøren sier at selv om mange av hendelsene skjer om natta, er det mange ettermiddagshendelser også.

- Vi ser tendenser til at folk lar middagen stå på, mens de går seg en tur. Prinsippene folk må forstå er at man må være lys våken og til stede når man lager mat. Det samme er nå du tenner levende lys: Du skal ikke gå fra det. Vi må nærmest banke inn i hodene på folk, slik at forhåpentligvis flere og flere tar det til seg, sier Dalen.

<strong>BRANN:</strong> Etter at kvinnen som bodde i denne leiligheten kom ut av dusjen, ble hun overrasket av røyken i leiligheten. Hendelsen skjedde i januar i år. Foto: Oslo brann - og redningsetat.
BRANN: Etter at kvinnen som bodde i denne leiligheten kom ut av dusjen, ble hun overrasket av røyken i leiligheten. Hendelsen skjedde i januar i år. Foto: Oslo brann - og redningsetat. Vis mer

Samme i resten av landet

Også resten av landet er tendensen mye av den samme som i hovedstaden. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DBS) skrev i en pressemelding i februar at nær halvparten av brannvesenets utrykninger i fjor skyldtes komfyren.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem, hele 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

Hittil i år har brannvesenet nasjonalt rykket ut til 1415 komfyr-branner.

Trond Busterud, leder av Brannforbundet i Delta, sier at brannvesenet bruker mye tid på informasjonsarbeid knyttet til de potensielle brannfellene, som komfyr-branner, opp mot hver enkelt kommune. Busterud sier at mange av brannene som skjer i ukedagene, skjer i sosialboliger.

- Vi prøver å ha god dialog med kommunene med å for eksempel gi opplæring og informasjon direktevarsling til brannvesenet i kommunale boliger, sier Busterud til Dagbladet.

<strong>TØRRKOK:</strong> Dette bildet er fra februar da et kjøkken tok fyr som følge av tørrkok. Foto: Oslo brann - og redningsetat.
TØRRKOK: Dette bildet er fra februar da et kjøkken tok fyr som følge av tørrkok. Foto: Oslo brann - og redningsetat. Vis mer

Komfyrvakt

Den beste måten å unngå brann på kjøkkenet, foruten å ikke bruke komfyren, er å installere en komfyrvakt. En komfyrvakt består av en sensor og en strømbryter, som enten er plassert bak komfyren eller i sikringsskapet. Sensoren overvåker kokeplatene, og hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm og kutter deretter strømmen, dersom boligeieren ikke reagerer på alarmen.

SKYSKRAPER: Slik så det ut da det brøt ut brann i skyskraperen Torch Tower i Dubai.. Skyskraperen er hele 336,8 meter høy og er en av verdens høyeste boligblokker. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

I en intern rapport fra august skriver OBRE at 70 prosent av alle meldingene der det var komfyr-brann i 2017, kunne en komfyrvakt forhindret hendelsen, mens i 2016 kunne dette vært aktuelt i 65 prosent av tilfellene. Om lag 3 prosent flere av hendelsene brannvesenet rykket ut på, var det komfyrvakt.

Fortsatt er altfor få som fortsatt har det.

- Selv om komfyrvakt ikke tar de svidde pizzaene, er det fortsatt et mål for oss at flest mulig har det, sier Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør i Oslo Brann og - redningsetat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer