KOMMER IKKE FORBI: Brannvesenet i Oslo kommer med en bønn om at bilister tar hensyn når de parkerer i gatene. Foto: Oslo brann- og redningstetaen
KOMMER IKKE FORBI: Brannvesenet i Oslo kommer med en bønn om at bilister tar hensyn når de parkerer i gatene. Foto: Oslo brann- og redningstetaenVis mer

Brannvesenet sliter i snøkaoset: - Må kjøre omveier

Snøen skaper problemer for brannbilene i Oslo.

De siste dagene har det kommet mye snø på Østlandet, noe som har ført til mange trafikkuhell.

Flere vogntog har stått bom fast på veiene, og Sør-Øst politidistrikt kunne fredag kveld melde om 75 trafikkuhell på åtte timer.

I tillegg til at politiet har hatt mye å gjøre i helga, skaper snøen også problemer for brannvesenet i hovedstaden.

I går gikk brannvesenet i Oslo ut med en viktig melding på sin Facebook-side.

«Snøen gjør det vanskeligere for oss å komme raskt fram til branner og ulykker. Hovedproblemet er at brøytekantene fører til at bilene parkerer lenger ut i gata, slik at kjørebanen blir smalere. Da blir det ofte for trangt for brannbilene.» heter det i innlegget.

Brannbilene trenger minimum 3,5 meter fri kjørebredde for å komme fram.

GIKK GALT: Det gikk ikke helt som det skulle da TV-profil Harald Rønneberg skulle på hyttetur. Vis mer

- Blir litt kaos

- Vi legger ut isskraper på biler som står for langt ut, med dette budskapet. Det blir kaos med brøyting når det snør så mye, sier brigadesjef Kjetil Riise til Dagbladet.

Han sier at det har vært relativt rolig i helga, men at de har to stigebiler ute for å fjerne istapper på bygninger.

- Det er klart det er lettere å komme fram om sommeren. Snøen skaper problemer. Det blir litt kaos når det er på det verste, sier han.

Riise forklarer at bilene må kjøre omveier for å komme fram til brannene om veien blir for smal. Det har også hendt at de har måtte løfte opp biler.

- Det beste er å kjøre en annen vei. Det vil ta noe lenger tid. Men det er også andre ting som spiller inn, som gravearbeid. Vi må bare gjøre det beste ut av det, sier han.

Riise forklarer at det ikke er spesifikke «problem-veier», men at dette varierer.

- Det er klart at hovedveiene prioriteres når det kommer til brøyting, slik at det tar noe lenger tid med småveiene.

Flere utrykninger

Det er i snitt én bygningsbrann i Oslo hver eneste dag. I 2018 var det 379 bygningsbranner i Oslo.

I et annet Facebook-innlegg skriver brannvesenet at liten mediedekning på branner i Oslo kan føre til en farlig, falsk trygghet.

«Vi kan bli lurt til å tenke at det aldri brenner her i byen, og at brann ikke er en fare for oss. Det er feil. Det brenner ofte, og i alle bydeler, i alle bygningstyper, og hos folk i alle aldre.»

Et annet sted det har kommet mye snø i helga, er i Kristiansand. 110-sentralen Agder opplyser imidlertid at de ikke har hatt problemer med å komme fram.