Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannvesenets bønn til alle med elsparkesykkel

Brannmester Jørgen Lie forteller hva som møtte brannvesenet mandag ettermiddag. - Kan ende i tragedie.

BRANNTILLØP: Brannvesenet under slukking av brann i en el-sparkesykkel i Oslo mandag. Foto: OBRE
BRANNTILLØP: Brannvesenet under slukking av brann i en el-sparkesykkel i Oslo mandag. Foto: OBRE Vis mer

Natt til tirsdag måtte samtlige beboere evakueres ut, da det begynte å brenne i en elsparkesykkel inne en leilighet i en boligblokk i Lillestrøm.

Bare timer tidligere hadde brannvesenet i Oslo rykket ut til en leilighet hvor to elsparkesykler som hadde tatt fyr.

Oslo brann- og redningsetat har nå ved brannmester Jørgen Lie, publisert et innlegg på sin Facebook-side der de forteller litt om hva som møtte dem da de svingte inn Osterhausgata mandag ettermiddag:

- Idet vi runder hjørnet ser vi røyk fra flere vinduer på loftet i en eldre bygård. Flere personer i gata tar oss imot og kan fortelle at de har sett flammer og hørt flere smell fra leiligheten, skriver Lie.

Han utdyper overfor Dagbladet.

- Det luktet brent plastikk og elektronikk. Vi sendte røykdykkere inn i leiligheten med en gang, for å få oversikt, og evakuerte naboer, forteller Lie.

Tok fyr

Han forteller at beboerne har forsøkt å slokke branntilløpet med et pulverapparat, og at røykdykkerne fant en rykende elsparkesykkel ved inngangspartiet. Idet de fikk tatt den med seg ut i bakgården, tok batteriet fyr.

Da røykdykkerne gikk opp igjen i leiligheten for å få oversikt over beboere og skadeomfang, fant de ytterligere en sykkel hvor batteriet hadde tatt fyr.

- Vi var bekymret for at brannen kunne spre seg til konstruksjonen, og sendte derfor bra med ressurser til stedet.

Denne gangen gikk det etter forholdene bra, og brannen hadde ikke gått inn i konstruksjonen, men varmeutviklingen hadde likevel satt sot- og svimerker på både vegger, tak og gulv der batteriet hadde «spydd ut brennende plast og batterideler».

- Det gikk heldigvis bra denne gangen. Men det skjedde på dagtid, når folk var våkne. Man kan se for seg et scenario hvor folk kobler opp flere elsparkesykler til lading om natta. Mange plasserer gjerne disse syklene i gangen også. Da kan de fort sperre døra, og sørge for at de som er inne i leiligheten ikke har noen mulighet for å komme seg ut, sier Lie til Dagbladet.

FELLE: De elektriske sparkesyklene skaper problemer for flere i Oslo. Også brukerne av dem forstår at det kan være farlig. Se hvordan her. Video: Marie Røssland Vis mer

- Kan ende i tragedie

I verste fall kan man snakke om et skrekkscenario, som ender i tragedie.

- Ja, det kunne endt i tragedie. Man trenger ikke flammer. Dersom dette får ulme og produsere varme, så kan det skape en giftig gass i rommet - som slår til uten forvarsel. Det er røyken som er verst, advarer Lie.

I innlegget på Facebook beskriver brannvesenet det faktum «at elsparkesyklene ikke startet nye branner, og at ingen kom til skade» som rein flaks.

Brannvesenet påpeker samtidig at det kunne gått mye verre om leiligheten ikke hadde hatt varslingsanlegg og beboerne ikke hadde vært raske med bruken av pulverapparat.

BRANN: Brannvesenet måtte mandag rykke ut etter at det begynte å brenne i denne elsparkesykkelen. Foto: OBRE
BRANN: Brannvesenet måtte mandag rykke ut etter at det begynte å brenne i denne elsparkesykkelen. Foto: OBRE Vis mer

- Det var spesielt å se hvordan en tilsynelatende liten brann, kan være så hissig og avgi så store mengder branngasser og røyk. Slike nærmest eksplosive branner, som oppstår i denne typen batterier, slukkes bare ved bruk av store mengder vann. En slagkraft og slukkevannsmengde de færreste har tilgang til i husstander, skriver Lie.

Han kommer også med tre råd til alle som har elsparkesykler der batteriene trenger opplading:

  • Unngå lading innendørs
  • Vær alltid til stede
  • Ikke lade om natta

Leiligheten fikk betydelige skader, men ingen personer hadde behov for oppfølging fra helsevesenet.

- Det var en del pulverskader og sotskader. Det lukter brent i leiligheten, og vi anbefaler ikke folk å bo der slik det er nå, sier Lie.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media