- Bransjen er økonomisk skrudd sammen slik at det blir turbulent

- Selskapene som faktisk flyr flyene, tjener ikke penger.

TURBULENT BRANSJE: Espen Andersen ved BI mener årsaken til de usikre forholdene i luftfartsbransjen koker ned til en enkel oppskrift. Hovedproblemet er at flyselskapene ikke tjener penger.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TURBULENT BRANSJE: Espen Andersen ved BI mener årsaken til de usikre forholdene i luftfartsbransjen koker ned til en enkel oppskrift. Hovedproblemet er at flyselskapene ikke tjener penger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Espen Andersen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og logistikk på BI, mener årsaken til at luftfartsbransjen er så turbulent, består av tre elementer.

- Det koker ned til en veldig enkelt oppskrift. Flybransjen har svært høye faste kostander. Og disse må betales uansett. Videre har de også et ikke-differensierbart produkt. Et flysete er et flysete, og hvis man fjerner Eurobonus, så er SAS og Norwegian det samme produktet, sier Andersen.

- Selskapenes kunder er også svært prissensitive. Når man skal på ferie, er prisen på flybilletten det første man sjekker. Så bruker man heller litt mer penger på hoteller og restauranter, sier Andersen.

Stor usikkerhet Det hersker stor usikkerhet i både SAS og Norwegian om dagen.

SAS stevnet egne kabinansatte i Danmark lørdag, etter at ikke møtte opp på jobb. Arbeidsretten i Danmark påla så de kabinansatte å gjenoppta arbeidet søndag, noe som ikke skjedde.

I Norwegian har streiken til pilotene tilspisset seg, og mandag holdt Norwegian ekstraordinært styremøte på Fornebu. Der satt de i seks timer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer