Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bransjen rådet regjeringen om ny bokavtale

- Ønsker ikke flere omveier.

GA RÅD: Kristenn Einarsson, sjef for Forleggerforeningen. Foto: Steinar Buholm
GA RÅD: Kristenn Einarsson, sjef for Forleggerforeningen. Foto: Steinar Buholm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært klart at den nye regjeringen ikke ønsker en boklov. Bokloven ble vedtatt i Stortinget i juni, men har ikke trådt i kraft. De borgerlige partiene stemte alle imot loven da den ble vedtatt, og det ble slått fast i regjeringserklæringen at bokloven skulle reverseres. I statsråd fredag ble det fremmet en lovproposisjon der det foreslås at bokloven oppheves.

I stedet for boklov vil regjeringen videreutvikle dagens bokavtale, og det var for å få innspill til denne at den fredag innkalte bransjen til møte.

Ny forskrift - Jeg håper vi nå ikke skal gå flere omveier, men rett på målet, sa Forleggerforeningens administrerende direktør Kristenn Einarsson, og minnet om at det finnes solid kunnskap om bokbransjen i Kulturdepartementet allerede. Den forrige regjeringen fikk utredet bokmarkedet i flere omganger.

Regjeringen har gitt Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen frist til 1. mars med å framforhandle en ny avtale. Forslaget skal danne grunnlag når regjeringen skal utarbeide en ny forskrift som skal sette rammevilkårene for den nye bokavtalen.

- Det er viktig å vite hva de to foreningene kan bli enige om før rammen blir satt, sa statssekretær Knut Olav Åmås (H), som hadde innkalt til møtet. Han forsikret bransjen om at regjeringen har som mål ta vare på det beste i det norske litterære systemet.

- Dette er ingen revolusjonær regjering, sa han.

Men han gjorde det samtidig klart at regjeringen ønsker en ny bokavtale som vil legge bedre til rette for konkurranse.

Fastpris I dag reguleres bokmarkedet gjennom en bransjeavtale som krever unntak fra konkurranseloven. Avtalen varer ut 2014. Et bærende prinsipp i avtalen er at det skal være fastpris på nye bøker i utgivelsesåret og fram til 1. mai året etter.

Regjeringen har gjort det klart at en ny bokavtale også skal basere seg på en eller annen form for fastpris, noe alle de store i bransjen ønsker. Dette kom da også klart til uttrykk på innspillsmøtet, der det store flertallet som tok ordet understreket viktigheten av fastpris. Flere tok også til orde for at det nå er på tide med et momsfritak også for e-bøker.

Dagens bokavtale gjelder kun for medlemmer av Forleggerforeningen. Etter hva NTB forstår kommer dette også til å være tilfelle for den nye bokavtalen som nå skal framforhandles. (NTB)


STATSSEKRETÆR: Knut Olav Åmås lover at regjeringen vil ta vare på det beste i det norske litterære systemet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STATSSEKRETÆR: Knut Olav Åmås lover at regjeringen vil ta vare på det beste i det norske litterære systemet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer