Svein Ludvigsen

Brant for asyl­politikk. Så kom overgreps­anklagene

I dag må tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen (72) møte i retten, tiltalt for å ha utnyttet sin stilling for å skaffe seg seksuelle omgang med unge asylsøkere.

BESØK: Fylkesmannen i Troms sendte i 2010 ut dette bildet fra da 20 enslige unge asylsøkere var invitert på lunsj hos fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen. Tiltalen omfatter forhold fra året etter.
BESØK: Fylkesmannen i Troms sendte i 2010 ut dette bildet fra da 20 enslige unge asylsøkere var invitert på lunsj hos fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen. Tiltalen omfatter forhold fra året etter.Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): I desember 2017 tok en ung asylsøker kontakt med det offentlige. Det han fortalte ble opprullingen av en rystende overgrepssak. Historien var at han i flere år var blitt misbrukt av tidligere statsråd og fylkesmann Svein Harald Ludvigsen (72).

Like over nyttår i fjor slo saken ned som ei bombe. Ludvigsen, på tidspunktet omtalt som samfunnstopp, ble pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en ung mannlig asylsøker.

Nå har siktelsen blitt tiltalte og antallet ofre har økt til tre asylsøkere, ifølge tiltalen. I dag må han møte i en høyprofilert rettssak i Nord-Troms tingrett.

- Vil svare på alle spørsmål

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at den tidligere Høyre-politikeren har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle tilfellene.

KONGELIG SELSKAP: Svein Ludvigsen som fiskeriminister med kong Harald og dronning Sonja på statsbesøk i Singapore i 2004. Her med blant annet med eksportkjendis Arne Hjeltnes og daværende landbruksminister Lars Sponheim.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KONGELIG SELSKAP: Svein Ludvigsen som fiskeriminister med kong Harald og dronning Sonja på statsbesøk i Singapore i 2004. Her med blant annet med eksportkjendis Arne Hjeltnes og daværende landbruksminister Lars Sponheim. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

De seksuelle omgangen omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen. Ludvigsen nekter straffskyld i saken som har rystet hele veien fra lille Sommarøy utenfor Tromsø og inn på Statsministerens kontor.

Nå kommer oppgjørets time for den tidligere banksjefen, fylkesmannen, Høyre-nestlederen, frimureren og fiskeriministeren.

- Det er veldig vanskelig for ham. Han har heldigvis mange rundt seg som tar vare på ham i det han har vært gjennom og det som kommer. Familie, nære venner og andre er der for ham. Han skal gi en fri og ærlig forklaring når det blir hans tur i retten og kommer til å svare på alle spørsmål han blir stilt, sier hans forsvarer Kai Roger Vaag til Dagbladet.

45 års karriere

ÅSTED: Ifølge tiltalen ska Ludvigsen ha utnyttet sin stilling for å skaffe seksuell omgang med den ene unge asylsøkeren på fylkeshuset i Troms, der den tidligere Høyre-statsråden hadde sitt virke som fylkesmann. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ÅSTED: Ifølge tiltalen ska Ludvigsen ha utnyttet sin stilling for å skaffe seksuell omgang med den ene unge asylsøkeren på fylkeshuset i Troms, der den tidligere Høyre-statsråden hadde sitt virke som fylkesmann. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Venner har Svein Ludvigsen mange av, og flere av dem er svært mektige. En «likandes kar», engasjert, kunnskapsrik, utrolig glad i folk og en som stiller opp for alle er fraser som går igjen om den nå pensjonerte samfunnstoppen.

Det siste halvannet året han har levd pensjonisttilværelsen på idylliske Sommarøy utenfor Tromsø, der han også vokste opp. Han kom seg inn i lokalpolitikken tidlig på 70-tallet i bystyret for Høyre, før han i 1982 ble banksjef i Sparebanken Nord-Norge.

Den jobben hadde han fram til han ble valg inn på Stortinget i 1989, der han satt til 2001. Det året ble han utnevnt til fiskeriminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering. Det samme året ble han også utnevnt til fylkesmann i Troms, men den jobben måtte la vente på seg fram til tida i regjering var over.

Kongens mann

I mellomtida var han med kong Harald på statsbesøk i Brasil, Vietnam og Singapore og i 2005 ble han kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

17. januar 2006 var imidlertid Ludvigsen hjemme igjen til Troms og Sommarøya. «Nå kan han omsider kalle seg Kongens mann i nord», skrev lokalavisa Nordlys.

Som fylkesmann var han blant annet ansvarlig for et pilotprosjekt der Troms hadde såkalt statsborgerseremoni, der han høytidelig delte ut statsborgerbevis til nye landsmenn, noe han selv omtalte som et høydepunkt i jobben.

Brant for asylpolitikk

Svein Ludvigsens interesse og engasjement for asyl- og flyktningpolitikk og hans nære omgang med unge asylsøkere vil nå komme under lupen i den kommende rettssaken.

Et bilde sendt ut i en pressemelding fra fylkesmannen i 2010 illustrerer noe av Ludvigsens jobb. Midt i en gruppe på 20 mindreårige asylsøkere som smiler til fotografen sitter Svein Ludvigsen omringet av de unge guttene.

Han smiler til fotografen under besøket fra de unge guttene som var invitert hos lunsj på fylkesmannen. Dagen etterpå fortalte Ludvigsen at guttene følte seg godt mottatt av bygda Tranøy på Senja.

KONGENS MANN: Svein Ludvigsen var kongens mann i Troms som fylkesmann 2006 og 2014. Her hilser han på dronning Sonja da kongeparet ankom Evenskjer i Skånland kommune i 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KONGENS MANN: Svein Ludvigsen var kongens mann i Troms som fylkesmann 2006 og 2014. Her hilser han på dronning Sonja da kongeparet ankom Evenskjer i Skånland kommune i 2011. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Anmeldt i 2015

Allerede i desember 2015 ble Ludvigsen anmeldt for å ha utnyttet en av de unge asylsøkerne til seksuelle formål. Saken ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling, men ble tatt inn i etterforskningen da han ble anmeldt på nytt på seinhøsten 2017. Disse to sakene, og saken med en tredje fornærmet, er nå en del av tiltalen mot Ludvigsen.

Ifølge en kjennelse fra Hålogaland lagmannsrett i fjor, skal Ludvigsen ha oppsøkt en rekke unge asylsøkere:

HOTELLROM: Ifølge tiltalen det ha vært seksuell omgang på hoteller i både Oslo og Tromsø, blant annet her, på Amalie hotell. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HOTELLROM: Ifølge tiltalen det ha vært seksuell omgang på hoteller i både Oslo og Tromsø, blant annet her, på Amalie hotell. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Siktede skal uten tilsynelatende aktverdige formål, og uten å gå via formelle kanaler, eller ved å varsle verger, ha etablert kontakt med flere mindreårige gutter som har hatt opphold på ulike institusjoner, og hvor han har invitert til middag, badstue, kjøreturer og hotellovernatting. Dersom formålet skulle være å hjelpe guttene, vil det ha sterk formodning for seg at denne hjelpen i så fall hadde blitt tilbudt innenfor etablerte rutiner og regelverk, og i samarbeid med dem som hadde ansvar og omsorg for guttene. I det minste gir modus sammenholdt med dette faktum foranledning til å mistenke forsøk på seksuelle overgrep», skrev Troms politidistrikt.

AVGANG: Ludvigsen var ferdig som fiskeriminister i 2005, og forlot departementet på denne måten. Foto Stringer / SCANPIX .
AVGANG: Ludvigsen var ferdig som fiskeriminister i 2005, og forlot departementet på denne måten. Foto Stringer / SCANPIX . Vis mer

Profilerte vitner

I den kommende rettssaken vil Ludvigsen og hans forsvarere forsøke å tegne et bilde av en fylkesmann som var brennende opptatt av enkeltmenneskene og saksfeltet han hadde tilsynsmyndighet for, blant annet gjennom flere karaktervitner.

- Jeg skal dele min kjennskap og samarbeidserfaring med Ludvigsen gjennom 35 år. Jeg er kalt inn av forsvareren og kjenner Ludvigsen godt, sier kulturpersonlighet og sambygding med Ludvigsen på Sommarøy, Kjell Ove Hveding.

Tre av de andre vitnene er, ifølge Nordlys:

  • Tidligere kommunikasjonsdirektør i Norsk Sjømatråd og hos fylkesmannen, Geir Håvard Hanssen.
  • Anne Ingeborg Myhr - daglig leder i Genøk, Norges nasjonale kompetansesenter innen biosikkerhet
  • Tidligere NOFIMA-sjef og professor Ørjan Olsvik.

Pensjonistliv

Ingen av dem ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet. Hveding sier Ludvigsen har levd et pensjonistliv på Sommarøy etter at han slapp ut fra varetekt i februar i fjor.

- Jeg tror han ser fram til å få saken belyst. Det er nok ikke noe han gleder seg til, men han gleder seg nok til å få delt det han ikke har fått delt ennå. Jeg er invitert for å si litt om hvordan jeg har erfart ham de 35 åra, sier han.

Aktoratet vil i tillegg til de konkrete anklagene fra de tre unge guttene og bevisene rundt det, også tegne et bilde av Ludvigsens modus der han skal ha tatt med guttene på hoteller, reiser og på jobb. Statsadvokat Tor Børge Nordmo har ikke besvart Dagbladets henvendelser i forkant av saken.

Fornærmede gruer seg

- Han gruer seg til saken og ønsker egentlig bare fred. Han er glad for at han slipper å være der, sier Ole Magnus Strømmen, bistandsadvokat for mannen som omtales som lettere psykisk utviklingshemmet.

Gunhild Bergan i Advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for mannen som ifølge tiltalen skal ha blitt utnyttet til sex på Ludvigsens hytte, hjemme hos ham, på Fylkeshuset i Tromsø og på ulike hoteller i Oslo.

- Han synes hele denne saken er kjempevanskelig og har det ikke noe bra. Han gruer seg, sier Bergan til Dagbladet.