Brant i et minutt før politiet kastet seg over ham

Denne seks minutter lange videoen avslører hele dramaet utenfor Oslo tinghus i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 13.42 i dag stormet en mann i 40-årene mot Oslo tinghus etter å ha satt fyr på seg selv.

I denne videoen fra et av Dagbladets webkameraer ser man for første gang hele dramaet, og politiets respons på den mulige trusselen mot bygningen der Anders Behring Breivik står tiltalt.

Videoen viser at den ene sikkerhetsvakten utenfor tinghuset legger merke til noe på andre siden av gata. Sikkerhetsvakten tar kontakt med bevæpnet politi. Idet flere politimenn blir kontaktet, viser videoen at en mann kommer løpende over fotgjengerfeltet og går mot sikkerhetsgjerdene som er satt opp ved sikkerhetssjekken.

To tungt bevæpnede politimenn rygger først i møte med den brennende mannen, som hopper opp og ned.

Ba folk om vann Deretter løper mannen mot inngangen, og river ned ett av gjerdene. Politiet løper så rundt sikkerhetsgjerdet hvor de starter med å slukke flammene. Etter kort tid kommer det en rekke politimenn og sikkerhetsvakter som starter førstehjelp.

Bildene viser at mannen står i flammer i rundt ett minutt før politiet får kastet seg over ham. 

Deretter ber sikkerhetsvakter og politifolk forbipasserende og publikum om vann. De får lindret mannen med noen få vannflasker, før de får bøtter fra personalet inne i Oslo tinghus.

Ambulansepersonell var på plass på stedet etter rundt fire og et halvt minutt.

- Framsto sinnsforvirret Mannen i 40-årene oppsøkte en advokat kort tid før han tente på seg selv og leverte papirer som forteller at han er utsatt for et komplott.

Mannen henvendte seg til kontorpersonalet ved Advokatkontoret Roli på CJ Hambros plass 7 like før han gikk ut på plassen foran tinghuset og satte fyr på seg selv.

- Kontordamen snakket med ham. Han var helt fortvilet, og skulle legge igjen noen papirer, sier Roli.

- Vi fikk fire fem ark, samt en konvolutt som han skriblet noe på. Han sa at han var utsatt for et komplott, og at ingen kunne hjelpe ham. NAV var en del av dette komplottet. Han framsto sinnsforvirret, sier Roli.

- Hele brystkassa i fyr Et kvinnelig øyenvitne Dabladet har snakket med, la ikke merke til noe spesielt ved mannen. De to befant seg bare meter unna hverandre ved trikkestoppet utenfor Tinghuset, da hun plutselig kjente lukta av tennvæske og flammer.

- Da jeg snudde meg sto hele brystkassa hans i fyr. Han hadde en liten flaske med væske som han hadde helt over seg. Det brant i lua og genseren, sier hun.

Ifølge kvinnen holdt mannen hendene opp i været mens han snurret rundt seg sjøl. Hun oppfattet ham som rusa og «i sin egen verden».

- Å være vitne til noe slikt setter seg i kroppen, jeg er helt skjelven. Han viste ingen utagernde oppførsel før han tente på seg sjøl, sier hun.

Han ligger nå i koma på Oslo universitetssykehus med alvorlige brannskader på overkroppen. Mannen er ikke i livsfare.

I KOMA: Mannen som tente på seg selv utenfor Tinghuset blir båret inn i ambulansen og kjørt til Ullevål sykehus. Han er nå i koma, men utenfor livsfare. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I KOMA: Mannen som tente på seg selv utenfor Tinghuset blir båret inn i ambulansen og kjørt til Ullevål sykehus. Han er nå i koma, men utenfor livsfare. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer