Brant ned politihovedkvarteret

Kirgisistan er på randen av borgerkrig. Presidenten lover å granske valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Tusenvis av demonstranter har tatt to byer i det sørlige Kirgisistan. Opptøyene startet i Jalal-Abad søndag.

15.000 demonstranter brant ned politihovedkvarteret i byen, og okkuperte guvernørens bygning. I dag har det vært fredeligere i byen, men opptøyene har spredd seg.

Tok flyplassen

I dag har en menneskemengde samlet seg i landets nest største by, Osh. Om lag 1000 demonstranter, bevæpnet med køller og molotovcocktails, stormet guvernørbygningen og tok kontroll. De hadde stormet den fredag, men ble drevet ut av sikkerhetsstyrker lørdag.

I en siste dramatisk vending har demonstrantene i Osh inntatt flyplassen utenfor byen. Målet deres er å hindre militære styrker fra hovedstaden Bishkek å kunne lande.

Menneskemengden blokkerte hele flyplassbygningen, og la hauger med steiner og brennende bildekk på rullebanen, skriver nyhetsbyrået RIA.

Ifølge Interfax er det om lag 200 mennesker inne i terminalen, der de har tatt en gruppe statsansatte som gisler. 400 mennesker skal også ha samlet seg utenfor. Protestene ved flyplassen skal foreløpig ikke ha vært voldelige.

Inkompetent for TV

OVERGIR SEG Erkin Esenaliyev, politimester i Osh, lover demonstrantene at politiet ikke vil ta opp kampen med dem. Foto: AP
OVERGIR SEG Erkin Esenaliyev, politimester i Osh, lover demonstrantene at politiet ikke vil ta opp kampen med dem. Foto: AP Vis mer

Demonstrantene prøvde også å innta den nasjonale TV-stasjonens lokaler i byen, men ga opp etter at stasjonssjefen sa at de ikke var kompetente til å drive fjernsyn, og lovet å kringkaste demonstrantenes krav i sendingen i kveld. Mengdene forlanger presidentens avgang.

I Osh har politiet og myndigheten flyktet fra sine poster, så opprørerne har en slags kontroll.

I den sørlige byen Toktogul holdes distriktguvernøren og statsadvokaten som gissel for tredje dag på rad. Begge beskyldes for å ha stått i ledtog med Akayev.

Demonstrasjonene begynte i begynnelsen av mars, etter valget 27. februar.

Etter den andre valgomgangen, 13. mars, hevdet opposisjonen, flere europeiske land og USA at det var omfattende valgjuks, noe som økte spenningen.

Lure seg til tredje periode

Opposisjonen hevder at Kirgisistans president Askar Akayev forsøker å tilsnike seg en tredje presidentperiode.

Etter dagens grunnlov har han ikke rett til det, men opposisjonen hevder han forsøker å manipulere sammensetningen i perlamentet slik at de bli i stand til å vedta en grunnlovsendring som gir ham en tredje periode.

Akeyev og regjeringen har benektet valgfusk, og presidenten benekter at han ønsker ha en tredje periode.

Akayev beordret i ettermiddag den sentrale valgkomiteen og høyesterett til å granske anklagene om valgfusk.

Granskning

- Granskerne må se spesielt nøye på de distriktene der folk ble ekstremt provosert. Deretter må vi fortelle åpent og ærlig hvem som har rett og hvem som tar feil. Denne konflikten må løses fullt ut på en rettferdig måte, sa han, ifølge AP.

Myndighetene i landet har tilbydt opposisjonen og demonstrantene samtaler for å løse konflikten.

Men situasjonen er så uforutsigbar at det er vanskelig å vite hvem som skal holde samtaler. Mange frykter at borgerkrig vil bryte ut dersom myndighetene bestemmer seg for å bruke militøre styrker ti å slå ned uroen.

- Hverken myndighetene eller opposisjonslederne kan kontrollere folkemengden akkurat nå. Hvis en opposisjonsleder kan klare å kontrollere folket, så er regjeringen villig til å snakke med ham, sier Abdil Seghizbayev til Reuters.

Mange folkegrupper
Kirgisistan
er en republikk med grenser til Kina, Khasakstan og Usbekistan og Tadjikistan i Sentralasia. Det særdeles naturskjønne landet har 5 millioner innbyggere. 65 prosent er kirgisere, 14 prosent er usbekere, 12 prosent er russere, mens de resterende prosentene fordeler seg på andre klaner.

Det er i de sørlige delen av landet opptøyene har startet. Den sørlige befolkningen består i hovedsak av etniske usbekere, som motsetter seg de nordlige delenes politiske dominans og rikdom.

Landet ble annektert av Russland i 1864, og ble først i 1991 uavhengig av Sovietunionen. Det svært fattige landet har slitt med overgangen til markedsøkonomi.

JAGET: Demonstrantene jaget politiets opprørsstyrker på vill flukt.
PÅ HEST: Tusenvis av demonstranter stormet tre regjeringsbygninger i Osh i dag.
REDDES: Regjeingsansatte måtte reddes fra folkemengdens hat.
STORMER: Tusenvis av mennesker stormet guvernørbygningen i Jalal-Abad søndag.
FORLANGER AVGANG: Demonstrantene krever presidentens avgang.
OPPTØYER: Demonstrantene tente bål i gatene. Flyplassen i Osh ble inntatt i ettermiddag.
V FOR VICTORY: Demonstrantene var seierssikre i går kveld, men mange frykter borgerkrig i Kirgisistan.
BRENNER PRESIDENTEN: Askar Akayev er demonstrantenes hatobjekt nummer 1. Her blir en plakat av ham brent.