Brasil delt i to

- Jeg er klar for dialog og en nasjonal union, forteller president Dilma Rousseff.

SEIEREN: President Dilma Rousseff løfter hånden til tidligere president Lula og lar seg hylle av trofaste partimedlemmer.
SEIEREN: President Dilma Rousseff løfter hånden til tidligere president Lula og lar seg hylle av trofaste partimedlemmer.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): - Dilma, Dilma, Dilma lyder det taktfast fra det store møtelokalet i hovedstaden Brasilia, hvor Arbeiderpartiet, PT, har sin valgvake.

Oppe på podiet står ledere av koalisjonspartiene, sentrale politikere og selvsagt tidligere president Lula, arkitekten bak Dilmas seier. Så øker jubelen noen desibel og inn på scenen kommer en smilende og lykkelig president Dilma Rousseff. Hun tar mikrofonen, begynner å takke de forskjellige partiledere, men blir stadig avbrutt av hurrarop. Hun ser litt oppgitt ut, men smiler, går bort til Lula, klemmer ham, og dermed stemmer alle i:

Ole, Ole , Ola, Lula, Lula, Lula.

Alle vet, men ingen vil bekrefte, men om fire år ligger veien åpen for et president comeback av Luiz Inacio Lula da Silva, eller kort og godt Lula. Brasils mektigste politiker.

Nasjonal forsoning President Dilma Rousseff er sliten, stemmen svikter flere ganger, i tillegg er mikrofonen dårlig. Men talen hun holder er viktig, kanskje den viktigste hun har holdt i sin politiske karriere. Hun skisserer opp den politiske kursen, veivalget, og er ikke i tvil om at hun vil bli en bedre president i andre valgperiode enn det hun har vært de siste fire åra:

- Jeg er mer selvsikker, har lært mye, og vet at jeg vil gjøre en bedre jobb. Og vi har mye å gjøre for at Brasil skal bli et bedre samfunn for oss alle. Jeg tror ikke Brasil er delt i to, og jeg vil gjøre alt for at vi kommer styrket ut. Ofte er det slik at en kapp seier skaper kreativitet og  samarbeid i motsetning til et valgskred der du ikke behøver ta hensyn til opposisjonen. Jeg vil ha en nasjonal union og er klar for dialog, forteller hun, og høster applaus.

Store utfordringer President Dilma Rousseff har hatt fire vanskelige år hvor den ene korrupsjonsskandalen har avløst den andre, hvor inflasjonen tærer på folks lommebøker, hvor veksten i år blir på lusne 0.3 prosent, og hvor alle klager på de elendige skole og helsetilbudene. Og volden er et problem.

I 2012 ble 56 000 brasilianere, de fleste unge menn mellom 15-25 år, drept som følge av volden. Den anerkjente politiske kommentatoren Merval Pereira sier det slik:

- Selv om Dilma nå har vunnet valget, kommer Arbeiderpartiet svekket ut av valgkampen. De har mistet guvernører i flere delstater, fått inn færre folkevalgte i Kongressen og president Dilma har mistet troverdighet etter en valgkamp der hun har hatt et mål —vinne for enhver pris. Og prisen har vært å knekke motstanderne med løse rykter, insinuasjoner og falske anklager, forteller Pereria.

Vil forsoning Valget viser at nesten halvparten av Brasils velgere, 51 millioner,  ønsker en forandring, en ny politisk kurs, reformer som gjør det enklere i hverdagen for folk flest, bukt med den omfattende korrupsjonen, en annen økonomisk politikk, og en utenrikspolitisk tilnærming til USA og Europa på bekostning av nabolandene Argentina, Uruguay og Paraguay. Derfor stemte de på Aecio Neves fra det sosialdemokratiske partiet PSDB, og selv om han tapte, så vant han respekt og har styrket både partiet og sin egen posisjon med tanke på valget om fire år:

- Jeg er klar for en dialog og ønsker et samlet Brasil. Vi skal være et seriøst opposisjonsparti som skal slåss for for å gjøre Brasil til et enda bedra samfunn, forteller Aecio Neves.

Rask opptelling. Valglokalene stengte kl 1700 i går kveld og allerede kl 2000 var resultatet av presidentvalget klart. Det er raskt med tanke på at 145 millioner stemte, landet har 27 delstater og tre tidssoner.  Brasil har utviklet et eget elektronisk valgsystem som de nå eksporterer til andre land.