Amazonas:

- Brasil er som en jomfru Vesten vil voldta

Det sier Brasils president Jair Bolsonaro om vestlig innblanding i bevaringen av Amazonasskogen. Nå er Norges viktigste bidrag til å stoppe avskoging, i fare.

AVSKOGING: Hogst av trær i den enorme regnskogen Amazonas har tatt seg kraftig opp under president Bolsonaro i Brasil. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/NTB Scanpix.
AVSKOGING: Hogst av trær i den enorme regnskogen Amazonas har tatt seg kraftig opp under president Bolsonaro i Brasil. Foto: REUTERS/Bruno Kelly/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Uttalelsen kom under et møte med journalister der presidenten diskuterte hvordan Amazonasskogen skulle forvaltes for framtida, skriver den Brasilianske avisa G1 Globo.

Sju måneder inn i presidentskapet har avskogingen i den enorme regnskogen økt med 39 prosent.

- Løgn

Brasils eget overvåkningsorgan, som måler avskoging, har også fått kjenne presidentens vrede. Nye tall fra Brasils eget overvåkningsorgan, DETER, viste en kraftig økning i avskoging fra mai og juni 2018 til samme periode i 2019.

«Blank løgn» kalte Bolsonaro disse tallene fra sitt eget organ.

Samtidig med disse uttalelsene, fortsetter forhandlingene om Amazonasfondet. Et fond som skal sikre Brasils rolle i kampen mot klimaendringene, og som Norge har pøst hundrevis av millioner inn i hvert år.

Milliarder i støtte

Amazonasfondet ble etablert etter at Brasil og Norge inngikk en intensjonsavtaleavtale om å redusere avskoging i Amazonas-regnskogen i 2008. Siden den gang har Norge bidratt med over 8 milliarder kroner.

Pengene går til ulike miljøtiltak, og forvaltes av et styre som består av representanter fra Brasils sentrale styresmakter, representanter fra lokale styresmakter samt sivilsamfunnet for øvrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer