FORNØYD:  - Dommen mot 42-åringen i Frostating lagmannsrett er bra. Men vi er fortsatt uskyldig siktet for alvorlig kriminalitet i Brasil. Årsaken er 42-åringens gale opplysninger til politiet. Han er politiets eneste vitne mot oss, sier Trygve Kristiansen.
Foto: Gunnar Hultgreen
FORNØYD: - Dommen mot 42-åringen i Frostating lagmannsrett er bra. Men vi er fortsatt uskyldig siktet for alvorlig kriminalitet i Brasil. Årsaken er 42-åringens gale opplysninger til politiet. Han er politiets eneste vitne mot oss, sier Trygve Kristiansen. Foto: Gunnar HultgreenVis mer

Brasil-kilden dømt

42-åringen som er utpekt som politiets kilde og mannen som førte til Brasil-saken sitter igjen med lite ære, etter at Frostating lagmannsrett har dømt ham for ærekrenkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fortsatt er en rekke norske forretningsmenn siktet for organisert kriminalitet i Natal, Brasil.

Ifølge Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen var det 42-åringen fra Nord-Trøndelag som førte til anklagene mot de norske forretningsmennene.

Nå er 42-åringen dømt for ærekrenkelser av Frostating lagmannsrett.

- Vi er glad for at norsk rett nå har dømt mannen, sier Arvid Birkeland til Dagbladet.

Sammen med forretningsmannen Trygve Kristiansen er Birkeland fortsatt siktet, og har en form for husarrest i Brasil.

Organisert krim
Ifølge forretningsmennene var det 42-åringen som var kilde til avisoppslag i Norge, og deretter skal ha gitt gale opplysninger til politiet i Brasil og Norge. Det førte igjen til de alvorlige siktelsene mot de norske forretningsmennene.

- Påstandene om oss var fri fantasi. Men det har ført til uriktige siktelser og et personlig helvete for oss, sier Arvid Birkeland.

- Denne mannen som nå er dømt er identisk med mannen som satt i gang hele Brasil-saken. Han har gitt uriktig informasjon til politiet. Han er faktisk politiets eneste vitne — ett såkalt hvovedvitne, sier Trygve Kristiansen til Dagbladet.

42-åringen er dømt for ærekrenkelser. I et intervju med Trønder-Avisa antydet mannen at en restaurantbrann i Trondheim var påtent, for å fjerne spor til Brasil-saken.

Politiet etterforsket brannen og konkluderte med at brannen ikke var påsatt.

Vurderer anke
Dagbladet har forgjeves søkt 42-åringen for en kommentar. Men hans prosessfullmektig, advokat Bertil V. Smalås, sier til Trønder-Avisa at 42-åringen mener dommen er feil, og at han på vegne av sin klient vurderer en anke til Høyesterett.

42-åringen ble tidligere i år dømt for å ha ærekrenket Trygve Kristiansen. Inntrøndelag tingrett fant det da ikke bevist at 42-årinen var utsatt for en drapstrussel, og dømte ham til å betale 100.000 kroner i erstatning for ærekrenkelser til Trygve Kristiansen.

I den andre saken — som Frostating lagmannsrett nå har dømt — er 42-åringen dømt til å betale oppreisning til fire andre trøndere for uriktig å antyde at restaurantbrannen var påsatt.

En rekke nordmenn er fortsatt siktet i Natal. Eiendommer er beslaglagt og mennene som tidligere ikke er straffet i Norge risikerer flere års fengsel for organisert internasjonal kriminalitet.

- På grunn av denne mannens uriktige forklaringer til politiet her i Brasil og Økokrim er vi siktet for noe vi ikke har gjort, sier Trygve Kristiansen.