Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brasil-saken: - Åtte års mareritt endelig over

Geir Pettersborg er bitter men samtidig lettet. Endelig er Brasil-marerittet over.

BITTER OG LETTET: - Dommer Jambo er helt tydelig på at jeg ikke har noe med kriminalitet å gjøre, og at anklagene mot meg var absurde, sier Geir Pettersborg som er både lettet og bitter etter frifinnelsesdommen i Brasil.
Geir Asbjørn Pettersborg.
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
BITTER OG LETTET: - Dommer Jambo er helt tydelig på at jeg ikke har noe med kriminalitet å gjøre, og at anklagene mot meg var absurde, sier Geir Pettersborg som er både lettet og bitter etter frifinnelsesdommen i Brasil. Geir Asbjørn Pettersborg. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Pettersborg er lettet over at den føderale dommeren, Mário Azevedo Jambo, fastslår at han er fullstendig uskyldig i anklagene han har levd med i snart åtte år.

Samtidig er Geir Pettersborg bitter på Økokrim og de som har ansvaret for at han ble anklaget for å være en del av en livsfarlige organisert kriminell gruppe, som politiet og påtalemyndigheten i Brasil mente var en fare for demokratiet i landet.

- Selvfølgelig er jeg glad for at dette marerittet ser ut til å være slutt. Dommen i retten her i Natal er krystallklar. Dommer Jambo er helt tydelig på at jeg ikke har noe med kriminalitet å gjøre, og at anklagene mot meg var absurde, sier Geir Pettersborg.

Økokrim Sammen med en rekke norske forretningsmenn som forsøkte å investere i turismen i Natal, ble Geir Pettersborg anklaget for å tilhøre en livsfarlige kriminell organisasjon.

- Jeg har aldri hatt noe med B-gjengen å gjøre.

RISIKERER SØKSMÅL:  Avdelingsdirektør Aage Aase i Økokrim risikerer nå et personlig søksmål fra flere av nordmennene som har anklaget for grov organisert kriminalitet i Natal. Foto: Økokrim
RISIKERER SØKSMÅL: Avdelingsdirektør Aage Aase i Økokrim risikerer nå et personlig søksmål fra flere av nordmennene som har anklaget for grov organisert kriminalitet i Natal. Foto: Økokrim Vis mer

- Da politiet i Brasil i mai 2007 slo til og arresterte en rekke nordmenn, sendte Økokrim - uten at politi og påtalemyndighet i Brasil hadde bedt om det - informasjon om meg. Det var slik mitt livs mareritt startet, sier Geir Pettersborg til Dagbladet.

- Ikke nok med at Økokrim på eget initiativ sendte opplysninger om meg, opplysningene var i beste fall mangelfulle. Det førte til at jeg ble anklaget, deretter dømt til fengsel i ni år og fire måneder. Før jeg nå, sju og et halvt år seinere blir frikjent, forteller Geir Pettersborg.

Bitterheten mot Økokrim, og spesielt førstestatsadvokat Geir Kavli og avdelingsdirektør Aage Aase, gnager for Geir Pettersborg og de andre norske forretningsmennene, som ble anklaget for å være hardbarkede kriminelle.

- Men rett skal være rett, Økokrim prøvde å rette opp skadene og feilene. Men da de innså det, var det alt for seint, sier Geir Pettersborg.

- Ruinert Dommer Mário Azevedo Jambo fastslår i dommen at Pettersborg skal få tilbake verdiene og eiendommene som ble beslaglagt av politiet og påtalemyndigheten i Natal, etter at de hadde fått tilsendt den ikke etterspurte rapporten fra Økokrim.

- Konsekvensene har vært enorme for meg, etter at Økokrim på eget initiativ sendte en feilaktig rapport. Det jeg hadde bygget opp i Natal har gått til helvete. Jeg er økonomisk ruinert, ekteskapet gikk i stykker og det har ført til helseproblemer. Jeg har levd med disse anklagene i snart åtte år, sier Pettersborg.

- Mange nordmenn forsøkte å investere i Natal og så for seg mulighetene til å tjene gode penger i turistbransjen?

- Det er riktig. Men da vi - nordmennene - ble anklaget for å tilhøre en kriminell organisasjon som var verre enn mafiaen - gikk alt galt. Vi ble sett på som spedalske i Natal, sier Geir Pettersborg.

Politiet og påtalemyndigheten i Natal kan anke dommen, men ifølge Pettersborg er signalene tydelige på at det er lite trolig.

- Tar tid Fortsatt er en rekke nordmenn anklaget for grov organisert kriminalitet, korrupsjon, hvitvasking, ulovlig utførsel av penger og dokumentforfalskning.

KAN BLI SAKSØKT: Førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim risikerer nå et personlig søksmål fra flere av nordmennene som har anklaget for grov organisert kriminalitet i Natal. 
Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
KAN BLI SAKSØKT: Førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim risikerer nå et personlig søksmål fra flere av nordmennene som har anklaget for grov organisert kriminalitet i Natal. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror de vil bli frikjent en etter en. Men det ser ut til å ta tid, sier Pettersborg.

Sammen med sine advokater vil Geir Pettersborg nå vurdere å ta ut søksmål både i Brasil og i Norge, for å få en erstatning for det han i snart åtte år har vært utsatt for.

Dagbladet er kjent med at flere av de andre nordmennene som har vært anklaget i Natal, også vurdere å ta ut personlige søksmål mot de ansvarlige i Økokrim, for grov uforstand i tjenesten. Slik at de kan få dekket million tapene de har vært utsatt for.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling