Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brasil slår alarm. - 2400 barn født med hjerneskade på grunn av myggsmitte

- En ekstraordinær situasjon.

MYGGSMITTE: Zikafeber spres via mygg. Foto: AFP / PATRICE COPPEE / NTB scanpix
MYGGSMITTE: Zikafeber spres via mygg. Foto: AFP / PATRICE COPPEE / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brasilianske helsemyndigheter slår alarm etter at 2400 babyer er født med mikrocefali, en nevrologisk lidelse som blant annet medfører at barnets hodeskalle er mindre enn normalt, fordi hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet, melder CNN.

Helsemyndighetene mener det skyldes zikafeber som smittes via mygg. Viruset ble påvist i landet i mai i år, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I forrige uke gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

- Ekstraordinær situasjon Viruset skaper normalt milde syptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men brasilianske helsemyndigheter mener nå at viruset altså kan føre til mikrocefali hos nyfødt barn hvis gravide kvinner smittes.

I 2014, altså før viruset kom til landet, var det bare 147 tilfeller av lidelsen, skriver Washington Post.

- Dette er en ekstraordinær situasjon, skriver helsemyndighetene i landet i en uttalelse, ifølge CNN.

Viruset skal ha forårsaket 29 dødsfall i 2015.

Advarer mot å bli gravid Situasjonen er så ille at smittevernseksperten Angela Rocha, som jobber i den hardt rammede delstaten Pernambuco, nå advarer kvinner mot å bli gravide til situasjonen er under kontroll, melder CNN.

Ifølge Washington Post var det inntil for noen år siden knapt hørt om folk som ble smittet av zika-viruset av mygg. Men i 2007 ble en tredjedel av de 11 000 innbyggerne på øya Yap i Mikronesia smittet. Siden har viruset spredt seg til Thaiti og Fransk Polynesia, før det altså ble dokumentert smittetilfeller også Brasil tidligere i år, skriver avisa. WHO har også fått rapportert tilfeller i Mexico, Colombia og Venezuela.

Brasilianske myndigheter forsøker nå å få bukt med situasjonen ved å sende ut store mengder insektsmiddel til de hardest rammede områder. De har også satt i gang store informasjonskampanjer, og oppfordrer folk til å begrense tiden de er utendørs.

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket, skriver FHI. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media