Brasil tilbyr dødsdømte Ashtiani asyl

Lula med oppsiktsvekkende tilbud til den iranske tobarnsmora som er dømt til døden ved steining.

ASYL:  Brasils president sier de gjerne vil ta i mot den dødsdømte Sakineh Mohammadi Ashtiani. Foto: AFP PHOTO / Carl Court.
ASYL: Brasils president sier de gjerne vil ta i mot den dødsdømte Sakineh Mohammadi Ashtiani. Foto: AFP PHOTO / Carl Court.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva har oppfordret Irans president Mahmoud Ahmadinejad om å tillate iranske Sakineh Mohammadi Ashtiani dømt til døden ved steining, til å akseptere et tilbud om asyl i Brasil, skriver Reuters.

Ny gjennomgang Ashtiani er dømt for angivelig utroskap, noe hun selv nekter for. Saken har vekket store internasjonale reaksjoner, blant annet med fordømmelse fra Norge. Saken har blitt tatt opp for ny gjennomgang i det iranske rettsystemet, men Ashtiani kan fortsatt ende opp med å bli steinet til døde. På grunn av at saken ikke er avgjort, mente Irans ambassadør til Norge, Seyed Hossein Rezvani, at Norges fordømmelse var forhastet og uakseptabel.

- Jeg ber den øverste lederen i Iran, Mahmoud Ahmadinejad, om å tillate Brasil for å gi asyl til denne kvinnen, sa den brasilianske presidenten ifølge brasiliansk radio.

De to landene har fått ett tettere forhold etter at Brasil støttet opp om Irans anrikingsarbeid av uran, som Teheran sier de trenger for å produsere strøm. Mange vestlige land mener det er en front for å utvikle atomvåpen.

Mase om benådning USA, EU, Storbritannia og internasjonale menneskerettighetsgrupper har bedt om at henrettelsen blir stoppet. Lula sa tidligere i uken som respons til en internettkampanje for å få Brasil til å gripe inn, at han ikke kunne kalle på andre ledere å se bort fra deres lands lover og regler.

Men hans kommentar lørdag foreslo at han var villig til å bruke hans styrket båndene med Ahmadinejad å mase om benådning av Mohammadi Ashtiani.

«Hvis mitt vennskap med presidenten i Iran er verdt noe, og hvis hun forårsaker uro der, vil vi gjerne få henne hit», sa Lula i følge Agencia Folha.