Corona:

Brasil: Variant tre ganger så smittsom

Brasils helseminister advarer mot en mutert variant av coronaviruset som skal være tre ganger så smittsom som det opprinnelige coronaviruset.

SMITTSOM: Brasils helseminister Eduardo Pazuello sier at en brasiliansk virusvariant er særdeles smittsom. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB
SMITTSOM: Brasils helseminister Eduardo Pazuello sier at en brasiliansk virusvariant er særdeles smittsom. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En coronavariant som er oppdaget i dem brasilianske delen av Amazonas, er tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset, ifølge Brasils helseminister.

Vaksiner vil imidlertid fortsatt være effektive mot varianten, sa helseminister Eduardo Pazuello til Senatet i nasjonalforsamlingen torsdag. Han forklarte ikke hvem som sto bak studien han viste til, ei heller hvilke vaksiner som hadde blitt testet mot den nye mutasjonen.

Oppdaget i januar

Forskningsinstituttet Instituto Butantan kunngjorde mandag at den kinesiske CoronaVac-vaksinen skulle testes mot Amazonas-varianten, men de har så langt ikke lagt fram resultatene.

Varianten ble oppdaget i januar hos fire personer som reiste til Japan fra Brasil. De kom alle fra Amazonas-regionen. Det japanske smitteverninstituttet publiserte en artikkel om virusvarianten 12. januar.

Risikovurdering

Folkehelseinstituttet omtalte varianten i sin risikovurdering knyttet til nye varianter av coronaviruset 27. januar. Der skrev de at varianten kalles P1, og stammer fra B. 1.1.28-klyngen. FHI skrev også at varianten deler flere mutasjoner med den engelske og sørafrikanske varianten, og at disse mutasjonene ser ut til å ha oppstått uavhengig av hverandre. I tillegg, skrev FHI, har den brasilianske varianten flere andre mutasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer