Brasil vil sende B-gjengen hjem

Hvis det skjer, venter straffeforfølgelse i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett i Brasil ønsker å utlevere de to fengslede medlemmene av B-gjengen. Hvis det skjer, venter straffeforfølgelse i Norge.

Shahid Rasool og en annen norsk statsborger av pakistansk opprinnelse har sittet i det føderale fengselet i Natal i Brasil siden mars i år. De tilhører begge den beryktede B-gjengen i Oslo, og de ble tatt med falske pass på vei ut av Brasil.

Rasool er også tiltalt for omfattende hvitvasking av penger ved kjøp og salg av eiendommer i Natal, og i Norge er han ettersøkt for skyteepisoden på Aker Brygge i 2006.

Nå er det opp til norske myndigheter å avgjøre om de to skal utleveres til Norge, hvor de har flere ulike voldssaker hengende over seg. Aftenposten har fått bekreftet at høyesterett i hovedstaden Brasilia tilbyr å utlevere de to fengslede medlemmene av B-gjengen til Norge, men det krever gjensidig behandling av brasilianere i tilsvarende situasjon i Norge.

For øyeblikket finnes det ingen brasilianske statsborgere i norske fengsler. Derfor vil avtalen bare berøre disse to norske statsborgerne. Tilbudet om utlevering ligger i Justisdepartementet, som ennå ikke har svart på tilbudet fra Brasils høyesterett.

Fem av Rasool-brødrene og deres foreldre er til sammen siktet for hvitvasking av mellom 5 og 10 millioner kroner.

(NTB)