Brasilianer uskyldig drept

Politiet i London skjøt og drepte feil mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiordre: - Skyt for å drepe

Drepte mistenkt terrorist

(Dagbladet.no): Den brasilianske elektrikeren Jean Charles de Menezes ble drept fredag på Stockwell t-banestasjon under politiets etterforskning av terroraksjonen dagen før.

Han ble jaget inn i en t-banevogn av flere politimenn, før han ble skutt fem ganger i hodet.

Politiet avklarte lørdag at 27-åringen ikke hadde noen forbindelse med terroraksjonene i London, melder Associated Press.


Krever forklaring

Brasilianske myndigheter ble sjokkert over nyheten om at London-politiet hadde skutt en brasiliansk statsborger ved en feiltakelse.

- Vi forventer at britiske myndigheter forklarer omstendighetene som har ledet til denne tragedien, sier Brasils Utenriksdepartement i en offisiell erklæring. 

Brasils uteneriksminister Celso Amorim er på vei til London i forbindelse med samtaler om en FN-reform, og ønsker å møte den britiske utenriksministeren Jack Straw, for å få en forklaring.

- Brasil har alltid fordømt alle former for terrorisme og har vært villig til å bidra til utryddingen av dette ondet under internasjonale normer, med respekt for menneskerettighetene, skriver de brasilianske myndighetene.

Lovlig opphold

Menezes har bodd lovlig og arbeidet i England i tre år. 

- Han snakket bra engelsk, og hadde tillatelse til å studere og arbeide her, sier hans kusine Maria Alves til O Globo Online Web.

Menez bodde i London sammen med en fetter, og det var han som identifiserte den drepte.

Sjokkerte vitner
Menezes ble skutt fem ganger i hodet, like foran sjokkerte vitner. Mange reagete på at politiet, som i Storbritannia sjelden bærer våpen, skjøt for å drepe.

Muslimske samfunn i London reagerer også sterkt.

- Folk vil bli redde for å gå i gata nå. Å gi folk tillatelse til å skyte for å drepe, på bakgrunn av en mistanke, er skremmende, uttaler Azzam Tamimi, en talsperson for det muslimske samfunnet i London.

SKUTT FEM GANGER:</B> Brasilianeren Jean Charles de Menezes ble uskyldig drept av politiet i London i jakten på terrorister.
SKUTT PÅ T-BANEN:</B> Vitner til drapet på Menezes er sjokkerte over politiets framferd ved Stockwell t-banestasjon.