<strong>REKORDTØRKE:</strong>  Et brasiliansk flagg er stukket ned i den tørre grunnen i det som skulle ha vært en vannfull Atibainha-demning. Tørke i regntida har ført til at innbyggerne i São Paolo nå bygger brønner og hamstrer vann. Folk frykter at de kan mangle vann i springen så mange som fem dager i uka. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix
REKORDTØRKE: Et brasiliansk flagg er stukket ned i den tørre grunnen i det som skulle ha vært en vannfull Atibainha-demning. Tørke i regntida har ført til at innbyggerne i São Paolo nå bygger brønner og hamstrer vann. Folk frykter at de kan mangle vann i springen så mange som fem dager i uka. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix Vis mer

Brasilianere bygger brønner og hamstrer vann

Rekordtørke kan gjøre at de ikke får vann i springen hele fem dager i uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brasilianere hamstrer vann i leilighetene sine, borrer hjemmelagde brønner og gjør seg klare til å leve med et minimum av vann. Blir situasjonen som enkelte eksperter mener, kan folk være uten vann i springen i så mange som fem dager i uka, melder Reuters.

I Brasils største by, São Paulo, har hovedvannlageret i byen bare seks prosent av sin vanlige kapasitet av vann. Dermed vet byens 20 millioner innbyggere at de går en tørr sesong i vente. Spesielt siden det som skulle ha vært den største regntiden akkurat har vært.

Verste på 84 år Regntida i Brasil skulle ha startet i oktober i fjor, men nesten ikke noe regn har kommet siden den tid. Dermed opplever Brasil den verste tørken på hele 84 år.

Nå er den tørre årstida på plass, og innbyggerne kan forvente at det er tørt helt til regntida igjen skal starte om åtte måneder, i oktober. Kanskje til og med enda lengre.

Statlige talsmenn sier de håper på kraftig regn i februar og mars, men kan ikke love stort. Annet enn at det nok går mot rasjonering av vann. São Paolos hovedvannreservoar, Cantareira, kan gå tomt for vann allerede i april.

Vanntanker i gatene De store sykehusene i São Paolo installerer nå egne vannreservoar og vannrensesystem. Samtidig profiterer en rekke selskap på tørken, ved å selge store vanntanker, som allerede har blitt et kjent syn i byens gater.

<strong>VERDIFULLE DRÅPER:</strong>  Pedro har hatt fem slag, og får vann fra dattera si, Daniela (t.v) i huset deres i slummen i São Paolo. Brasilianere hamstrer nå vann på grunn av den voldsomme tørken. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix
VERDIFULLE DRÅPER: Pedro har hatt fem slag, og får vann fra dattera si, Daniela (t.v) i huset deres i slummen i São Paolo. Brasilianere hamstrer nå vann på grunn av den voldsomme tørken. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er som at du har 10 liter bensin på biler, og samtidig vite at det ikke er nok til å komme fram til neste bensinstasjon, sier Stefan Rohr, miljødirektør for Ciesp.

Konsekvensene av tørken har allerede kommet: Antall personer som er smittet av dengue-feber har steget fra et par tilfeller i 2014 til hele 120 smittede i år, melder Reuters. Årsaken skal være at folk går med åpne vannbøtter, som igjen tiltrekker seg mygg og fluer. 

Upopulær president Innbyggerne frykter for konsekvensene av vannmangelen. Brasil sliter økonomisk, og president Dilma Rousseff er, om mulig, enda mer upopulær. Meningsmålingene for presidenten har aldri vært verre.

- Vi nekter å betale for myndighetenes uansvarlighet, sier Adi dos Santos LIma, president for en av Brasils største fagforeninger.

I andre brasilianske byer er vannsituasjonen bedre, som i Rio de Janeiro. Men også her kan byens borgere forvente vannrasjonering, ifølge Reuters.

Se også: • Krisebilder fra Brasil i tørke

<strong>VIL HA VANN:</strong>  En demonstrant krever at myndighetene må skaffe dem vann. Innbyggerne i São Paolo frykter at de snart bare har rennende vann i springen to dager i uka. Foto: Andre Penner/Ap/Scanpix
VIL HA VANN: En demonstrant krever at myndighetene må skaffe dem vann. Innbyggerne i São Paolo frykter at de snart bare har rennende vann i springen to dager i uka. Foto: Andre Penner/Ap/Scanpix Vis mer
<strong>VANNMANGEL:</strong>  Her var det i sin tid mulig å bade, om enn ikke helt lovlig. Dette er Guarapiranga-vannreservoaret, som er rammet av dramatisk tørke. Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Scanpix
VANNMANGEL: Her var det i sin tid mulig å bade, om enn ikke helt lovlig. Dette er Guarapiranga-vannreservoaret, som er rammet av dramatisk tørke. Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer