KARNEVAL: Lettkledde brasilianske dansere under karnevalet i Rio i februar. Foto:  AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
KARNEVAL: Lettkledde brasilianske dansere under karnevalet i Rio i februar. Foto: AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBAVis mer

Brasilianerne mener likevel ikke at lettkledde kvinner fortjener å bli voldtatt

Målingen som sa at 65 prosent av brasilianerne mente at lettkledde kvinner fortjener å bli angrepet, var feil, innrømmer et beskjemmet meningsmålingsinstitutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om målingen utløste rasende reaksjoner og hissige diskusjoner på sosiale medier, og bekymring verden over for at kvinner ikke kunne gå trygt under det kommende fotball-VM og senere sommer-OL i Rio de Janeiro.

Men etter en uke med febrilsk nasjonal selvransakelse kan brasilianerne puste lettet ut.

Målingsfirmaet IPEA som sto bak målingen, innrømmer at to grafer ved et uhell ble forbyttet da målingen ble lagt fram, slik at mediedekningen ble feil.

Det riktige resultatet er at 26 prosent av brasilianerne mener at lettkledde kvinner fortjener å bli angrepet, mens 70 prosent er totalt uenige og 3,4 prosent ikke har noen mening.

Målingen slik den opprinnelig framsto, førte til stor oppstandelse i et land der bikinikledde kvinner under karneval og langs berømte strender som Copacabana regnes for å være en del av den nasjonale identiteten.

Målingen ble plukket opp av medier over hele verden, og en kampanje på sosiale medier under tittelen «Jeg fortjener ikke å bli voldtatt» samlet titusener av følgere, inkludert støtte fra president Dilma Rousseff.

I sin korrigering hyller IPEA alle dem som i disse dagene har stått opp mot vold og diskriminering til forsvar for kvinners sikkerhet.

Men de peker samtidig på at andre negative resultater i målingen som viser risiko kvinner løper, for eksempel om vold i nære relasjoner, står ved lag.

(NTB)