Brasiliansk elv fylt med giftig gjørme etter demningskollaps

- Dette er en katastrofe for alle som bor langs elva, sier samfunnsgeograf Torkjell Leira.

<strong>FISKER:</strong> Rio Doce har blitt fylt med tyktflytende brunoransje gjørme etter at en demning, eid av gruveselskapene Vale SA og BHP Billiton Ltd, kollapset i Linhares i Brasil. Kollapsen skjedde 5. november 2015, og har ført til at en kvart million mennesker nå ikke har tilgang på drikkevann. Vannveiene er blitt fylt med den brunoransje gjørma, og dette kan ødelegge økosystemet i flere år fremover. Ni mennesker ble drept da demningen kollapset, 19 er fortsatt savnet og 500 personer måtte evakueres fra hjemmene sine. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes
FISKER: Rio Doce har blitt fylt med tyktflytende brunoransje gjørme etter at en demning, eid av gruveselskapene Vale SA og BHP Billiton Ltd, kollapset i Linhares i Brasil. Kollapsen skjedde 5. november 2015, og har ført til at en kvart million mennesker nå ikke har tilgang på drikkevann. Vannveiene er blitt fylt med den brunoransje gjørma, og dette kan ødelegge økosystemet i flere år fremover. Ni mennesker ble drept da demningen kollapset, 19 er fortsatt savnet og 500 personer måtte evakueres fra hjemmene sine. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Tidligere denne måneden kollapset en demning i Brasil. Demningen var tilknyttet gruveselskapene Vale SA og BHP Billiton Ltd. Begge utvinner jern, og BHP Billiton er verdens største gruveselskap

Først trodde man at to demninger hadde kollapset; Fundão og Germano. Etter noen dager ble det klart at det bare var Fundão som hadde kollapset 5. november, men at Germano og Santarem også står i fare.

Det tok 16 dager fra demningkollapsen til det brunoransje vannet i elva Rio Doce nådde Atlanterhavet. Som et resultat av dette mangler nå en kvart million brasilianere tilgang på drikkevann. Mange frykter at dette vil få alvorlige konsekvenser for miljøet og økosystemet i området.

- Fullstendig ødelagt Torkjell Leira, samfunnsgeograf og forfatter av boka «Brasil - Kjempen våkner», og har nylig vært i Brasil. Han forteller at den livsnødvendige elva er ødelagt. Mange urfolk er avhengige av den for å overleve.

- Dette er en av de største miljøkatastrofene i Brasil noensinne. Rio Doce er fullstendig ødelagt. Alt liv er borte i den største og viktigste elven i delstaten Minas Gerais. Ingen vet hvor lang tid det vil ta for fisk og insekter og annet liv å komme tilbake, men vi snakker om tiår, sier Torkjell Leira til Dagbladet.

Einar Braathen, seniorforsker hos Norsk institutt for by- og regionsforskning, forteller at demningskollapsen har rammet et helt økosystem.

- Det er ikke bare området rundt elven som har blitt rammet av demningkollapsen og gjørmen, men også store deler av strandsonen på begge sider av elvemunningen i delstaten Espírio Santo. Flora og fauna i de neddemmede områdene blir umiddelbart ødelagt. Drikkvann fra vassdragene rundt elva er forgiftet. De økologiske ringvirkningene i store områder rundt har man enda ikke oversikt over. Enda mindre de langsiktige økologiske og sosiale virkningene, sier Braathen til Dagbladet.

Dagen etter demningskollapsen fortalte Reuters at den lokale myndigheten i området sa at demningskollapsen forårsaket den største miljøskaden i landets historie. Kollapsen kommer også på et dårlig tidspunkt for BHP Billiton-Vale, da jernprisene er på det laveste nivået på ti år, og bare én fjerdedel av hva de var i 2011.

<strong>GJØRMETE:</strong> Husveggen og vinduet i et nå ødelagt hus i nærheten av Rio Doce, som ble oversvømmet av brunoransje og tyktflytende gjørme denne helga, viser noen av skadene demningskollapsen har forårsaket. President Dilma Rousseff sa på torsdag at gruveselskapet som forårsaket kollapsen kan vente seg en bot på 250 millioner reais, 600 millioner norske kroner. Etter kollapsen ble et stort område oversvømmet med gjørme og avfall fra gruvedriften. Mange frykter at dette kan være giftig. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes
GJØRMETE: Husveggen og vinduet i et nå ødelagt hus i nærheten av Rio Doce, som ble oversvømmet av brunoransje og tyktflytende gjørme denne helga, viser noen av skadene demningskollapsen har forårsaket. President Dilma Rousseff sa på torsdag at gruveselskapet som forårsaket kollapsen kan vente seg en bot på 250 millioner reais, 600 millioner norske kroner. Etter kollapsen ble et stort område oversvømmet med gjørme og avfall fra gruvedriften. Mange frykter at dette kan være giftig. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer

- Miljømyndighetene har allerede bøtelagt gruveselskapet med 250 millioner reias (ca. 600 millioner NOK) og påtalemyndigheten i delstaten Minas Gerais har inngått en avtale om at selskapet skal sette av én milliard reais (2,3 milliarder NOK) for skadene, forteller Leira til Dagbladet.

Norge har investert i selskapene Norges Bank og Oljefondet er medeiere i både Vale SA og BHP Billiton Ltd. Før demningskollapsen hadde Norges Bank investert omkring 14 milliarder i BHP Billiton Ltd., altså 1,5 - 2 prosent av selskapets totale verdi, og 0,58 prosent i Vale SA. Norges bank eide totalt litt mer enn 1 prosent av gruveselskapet Samarco Mineração. Leder for Naturvernsforbundet, Lars Haltbrekken, mener at Norges Bank og Oljefondet må ta ansvar.

- Oljefondet eier aksjer for over 13 milliarder til sammen i BHP i Storbritannia og Australia, og for 1,7 milliarder i brasilianske Vale. Det vil si, før aksjene stupte som følge av denne katastrofen, skriver Haltbrekken til Dagbladet på epost.

Haltbrekken håper at Regjeringen og Norges bank nå vil vise at det ligger noe i det de har sagt om at eierskapsutøvelse gir dem mulighet til å styre selskapene i miljøvennlige retninger. I tillegg mener han at Oljefondet også har ansvar for hva som vil skje videre.

- Naturvernforbundet mener Oljefondet må bruke sin posisjon til å sikre at det blir ryddet skikkelig opp etter katastrofen. Pengene selskapene har satt av så langt, 260 millioner dollar, er ifølge kritikerne overhodet ikke nok til å dekke kostnadene ved ødeleggelsene, skriver Haltbrekken til Dagbladet på epost.

- Større konsekvenser av avskoging Gruveselskapet Vale het egentlig Vale do Rio Doce, men Rio Doce er i dag blitt ødelagt av selskapet som tok sitt navn fra den. «Vale do Rio Doce» kan oversettes til «Den søte elvas dal», men Leira forteller at det er lite som er søtt med situasjonen i dag.

- Dette er en katastrofe for alle som bor langs elva. De øverste landsbyene ble feid vekk, og mange menneskeliv gikk tapt. Millioner av menneskers drikkevannkilder er ødelagt. Det er erklært unntakstilstand i mer enn 200 byer langs elva, sier Leira til Dagbladet.

Kollapsen har endret tusenvis av menneskers livsgrunnlag. Brasiliansk lovgivning åpner for at de som har blitt rammet kan saksøke gruvefirmaene, men da dette er en tidkrevende og ofte korrupt prosess, vil rettslig hjelp fra organisasjoner være nødvendig.

- Næringsgrunnlaget for de som lever av jordbruk og husdyrhold er revet bort. Bare i området rett under dammen, Bento Rodrigues, bodde det 600 mennesker. Disse må flytte til andre plasser, forhåpentligvis med tilgang til jord og annen fullgod økonomisk erstatning, sier Braathen til Dagbladet.

<strong>FORURENSET:</strong> Slik ser det ut når den brunoransje gjørmen som har rent nedover Rio Doce, helt siden demningskollapsen 5. november, møter Atlanterhavet. En halv million mennesker står uten rent drikkevann i dag, og situasjonen kan bli enda verre når gjørmen sprer seg. Foto:  REUTERS / Ricardo Moraes
FORURENSET: Slik ser det ut når den brunoransje gjørmen som har rent nedover Rio Doce, helt siden demningskollapsen 5. november, møter Atlanterhavet. En halv million mennesker står uten rent drikkevann i dag, og situasjonen kan bli enda verre når gjørmen sprer seg. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes Vis mer

Leira forteller at ingen sammenligner hogsten i Amazonas med utslippet i Rio Doce, men at han reagerer på hvordan myndighetene omtaler utslippene.

- Når nasjonale myndigheter kaller utslippet «den største miljøkatastrofen i Brasils historie», mener jeg de ser bor fra den pågående katastrofen i Amazonas. Konsekvensene av avskogingen er mye større, men de er mer spredt i tid, sier Leira til Dagbladet.

Den brunoransje og tyktflytende gjørma som flyter nedover Rio Doce nå sies å kunne endre elvebunnen og dermed omdirigere elva til andre områder. Dette kan få store konsekvenser for naturen, men også urbefolkningen som i generasjoner har levd i nærheten av elva.

Skal redde fisk med 1000-literstanker For å bøte på skaden har de to gruvefirmaene oppgitt å ha tilbudt seks 1000-literstanker som skal huse fisker man greier å redde fra den 853 kilometer lange elva. I tillegg til dette har de også stilt to lastebiler til disposisjon, for at disse skal kunne frakte fisk til innsjøer i nærområdet. Rio Doce renner gjennom to brazilianske delstater før den når Atlanterhavet.

Derfor er det ikke bare Rio Doce som står i fare for å bli påvirket av de store utslippene. Også Atlanterhavet kan få merke de negative følgene. Abrolhos, en samling av fem øyer og rev som regnes for å være Brasils mest kjente steder for marint liv, kan også være i fare nå. Øyene er nord for der Rio Doce renner ut i Atlanterhavet, og avhengig av vinder og bølger, kan den brunoransje gjørma nå frem til de fem øyene. Øysamlingen har blant annet et paringsområde for flere arter utrydningstruede skilpadder og delfiner.

<strong>FARGESKIFTE:</strong> Det vanligvis blå Atlanterhavet har blitt brunoransje etter at gjørme og avfall fra gruvedrift har rent nedover elva Rio Doce. Det er nå stor bekymring rundt hva som vil skje videre, med både mennesker, dyr og miljøet i området. Hele økosystemet i området skal ha blitt ødelagt som følge av demningskollapsen som skjedde 5. november, og det vil ta flere tiår å bringe elva tilbake til slik den var før kollapsen. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes
FARGESKIFTE: Det vanligvis blå Atlanterhavet har blitt brunoransje etter at gjørme og avfall fra gruvedrift har rent nedover elva Rio Doce. Det er nå stor bekymring rundt hva som vil skje videre, med både mennesker, dyr og miljøet i området. Hele økosystemet i området skal ha blitt ødelagt som følge av demningskollapsen som skjedde 5. november, og det vil ta flere tiår å bringe elva tilbake til slik den var før kollapsen. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer