Brasiliansk pass viser bilde av Kim Jong-un

Kilder hevder passene ble brukt av Nord-Koreas ledere på reise til vestlige land.

KIM JONG-UN: Bildet viser en kopi av et brasiliansk pass med bilde av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: REUTERS
KIM JONG-UN: Bildet viser en kopi av et brasiliansk pass med bilde av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas leder Kim Jong-un og hans avdøde far Kim Jong-il skal ha brukt brasilianske pass for å søke visum i vestlige land på 1990-tallet.

Det hevder flere vesteuropeiske sikkerhetskilder til nyhetsbyrået Reuters.

- Et ønske om å reise

- De brukte brasilianske pass som et forsøk på å få visum fra utenlandske ambassader. Man ser tydelig bilder av Kim Jong-il og Kim Jong-un på disse passene, sier en av kildene Reuters har snakket med.

PASS: Ifølge kilder gikk Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il under navnet Ijong Tchoi på dette brasilianske passet. Foto: REUTERS
PASS: Ifølge kilder gikk Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il under navnet Ijong Tchoi på dette brasilianske passet. Foto: REUTERS Vis mer

- Dette viser familiens ønske om å reise, og deres forsøk på å lage en mulig rømningsvei, sier han.

Den nordkoreanske ambassaden i Brasil har ikke ønsket å kommentere saken. Det brasilianske utenriksdepartementet sier til Reuters at saken har blitt undersøkt.

- Søkte visum i minst to land

Sikkerhetskildene bekrefter at de brasilianske passene, med navnene Josef Pwag og Ijong Tchoi, ble brukt for å søke visum i minst to vestlige land. De hevder at det også er en mulighet for at passene ble brukt i forbindelse med reiser i Brasil, Japan og Hong Kong.

Det er uklart om noe visum ble utstedt eller ikke.

I 2011 skrev den japanske avisa Yomiuri Shimbun at Kim Jong-un reiste til Japan med brasiliansk pass, i 1991. Dette er før de brasilianske passene i denne saken ble utstedt.

Fødested: São Paulo

På kopiene av passene kommer det fram at de begge ble utstedt 26.2.1996 og hadde en gyldighet på ti år.

Passet med bildet av Kim Jong-un har navnet Josef Pwag og fødselsdato 1. februar 1983. Det andre passet, som har bildet av hans far Kim Jong-il, har navnet Ijong Tchoi. Fødselsdato til denne mannen er satt til å være 4. april 1940.

Begge står oppført med São Paulo som fødested.

Reuters har bare sett fotokopier, ikke de faktiske passene.

Kim Jong-un tok over som Nord-Koreas leder da faren Kim Jong-il døde i desember 2011.