Brasilianske Djones vil lære seg engelsk. Amerikanske Henry (88) vil bare ha noen å prate med. Så møtes de

Pensjonister og ungdom hjelper hverandre i nytt prosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange ungdommer reiser utenlands for å lære seg å snakke fremmedspråk flytende. På den måten lærer en gjerne uttrykk, uttale og grammatikk mer effektivt.

Språkskolen CNA i Brasil har over en halv million studenter. Flesteparten av disse vil lære seg å snakke flytende engelsk. Men ikke alle har mulighet til å reise til engelskspråklige land, som USA.

Dermed kom skolen opp med en alternativ løsning.

- Vi ser hele tiden etter nye måter å undervise på, og spør oss «hvordan kan vi gjøre dette mer autentisk? Mer menneskelig?» sier Vanessa Valenca i CNA.

Sammen med reklamebyrået FCB Brasil lanserte CNA prosjektet «Speaking Exchange».

- Vinn-vinn for begge parter Ideen bak prosjektet er å gjøre språkundervisninga mer autentisk og menneskelig, og skolen utviklet et videosamtale-verktøy, som sammenkobler studentene i Brasil med en gruppe pensjonister i USA.

Til tross for at disse to menneskegruppene i utgangspunktet har svært lite til felles, var det nemlig én ting de kunne gi hverandre:

De unge brasilianerne ville lære seg engelsk. Pensjonistene ville bare ha noen å prate med.

- Ideen er veldig enkel. Dette er vinn-vinn for både studentene og de amerikanske pensjonistene. Det er spennende å se deres reaksjoner og tilfredshet. Dette gagner virkelig begge parter, sier administrerende kreativ direktør i FCB Brasil, Joanna Monteiro, til Adweek.

Får oppmerksomhet I reklamen til prosjektet, som ble lagt ut på Youtube tidligere denne uka, vises videosamtaler mellom studenter i Sao Paulo i Brasil og pensjonister som bor i Windsor Park Retirement Community i Chicago.

Videoen, som du kan se øverst i saken, har på bare fire dager blitt sett over 600 000 ganger på Youtube.

For at lærerne skal kunne evaluere studentens språkutvikling fra samtalene med amerikanerne, blir videosamtalene tatt opp og lastet opp på lukkede Youtube-kontoer.

Flere kommentarer på Youtube viser at folk lar seg imponere av prosjektet:

«Jeg skulle gjerne prøvd dette selv, spesielt med gamle mennesker. De er kloke og har så mye erfaring. Dette er en brilliant idé,» skriver én i kommentarfeltet, mens en annen skriver:

«Genial kombinasjon. Takk til hjernen bak dette.»

Knytter sterke bånd Gjennom samtalene lærer pensjonistene bort språket sitt til ungdommene, men først og fremst snakker de til hverandre om sine liv, familier og drømmer, og knytter sterke bånd til hverandre:

- Du er mitt nye barnebarn! utbryter en av pensjonistene i videoen.

Administrerende direktør i FCB Brasil, Max Geraldo, mener det er nettopp dette som gjør prosjektet så spesielt.

- Skjønnheten i dette prosjektet er CNAs tro på at vi får bedre studenter av å bedre mennesker, sier han til Adweek.