Brasilianske etterforskere til London

Skal avhøre politiet om t-banedrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsetter å skyte først i London

Skarp kritikk mot britisk politi

Politioffer oppførte seg normalt

I dag er det nøyaktig en måned siden den unge elektrikeren Jean Charles de Menezes ble skutt og drept av politiet i London. Nå reiser to etterforskere fra brasiliansk politi til London i ens ærend å finne ut hvorfor Menezes ble drept av britisk politi 22. juli, ifølge BBC.

Etterforskerne skal avhøre kommisjonen som samler inn fakta rundt den dødelige politiaksjonen.

Jean Charles de Menezes ble drept med syv skudd mot hodet på t-banen i London. Britisk politi mente at mannen kunne være terrorist og skjøt uten å pågripe 27-åringen først.

Rømte ikke fra politiet

Drapet på den tilfeldige t-bane-passasjeren har sjokkert Storbritannia. Lenge hevdet politiet at Menezes hadde på seg tykk jakke og at han nektet å stoppe da politiet ropte på ham.

DREPT: Bildene fra overvåkingskameraene viser at den døde mannen ikke hadde på seg tjukk jakke og ikke flyktet fra politiet da han ble skutt. Foto: SCANPIX
DREPT: Bildene fra overvåkingskameraene viser at den døde mannen ikke hadde på seg tjukk jakke og ikke flyktet fra politiet da han ble skutt. Foto: SCANPIX Vis mer

Men i forrige uke ble det kjent at påstandene trolig er blank løgn: Opptakene fra t-banestasjonen viser at 27-åringen går rolig ned på t-banen, der han tar med seg en gratisavis og går ned på stasjonen. Han hadde på seg en vanlig dongerijakke, og ingenting tydet på at han hadde noen bombe under klærne.

En politimann sier også at han hadde tatt tak i Menezes og holdt armene hans da han plutselig hørte skudd ved øret sitt. Deretter ble politimannen dratt unna, og Menezes ble truffet av enda flere skudd. Hvis opplysningene stemmer, hadde politiet uskadeliggjort 27-åringen før de drepte ham.

Krever svar

Opplysningene slo ned som en bombe blant britene. Nå vil brasilianske myndigheter selv finne ut som skjedde da en av deres statsborgere ble skutt og drept uten at han hadde gjort noe galt.

Familien til den drepte i Brasil er sjokkerte over handlemåten til politiet.

- Hva slags samfunn lever vi i dersom en mistenkt person kan bli henrettet? sier familiens advokat Harriet Wistrich.

Støttespillerne til den dreptes familie planlegger i dag en demonstrasjon utenfor statsministerboligen i Downing Street. Fetteren til den drepte vil overlevere et brev til Tony Blair og be om at det blir holdt en offentlig høring om drapet.

Familien til Menezes er knust. Mannens mor ber om at politimennene blir straffeforfulgt etter drapet.

- De gjorde ikke bare slutt på min sønns liv, de gjorde slutt på mitt liv også, sier kvinnen.

- De tok min sønns liv. Jeg vil at politimennene som gjorde det, skal straffes.

Familien har bedt om at Londons politisjef Ian Blair skal trekke seg fordi han koblet drapet på sønnen deres til bombeterroren i London dagen før drapet. Statsminister Tony Blair har via en talsmann gitt politisjefen full støtte i håndteringen av saken.

OFFER:</B> Jean Charles de Menezes ble uskyldig offer for britenes frykt for flere t-banebomber.
SORG:</B> Den dødes familie ønsker at de skyldige skal straffes for sønnens brå død.