VANT IKKE FRAM: Støttespillere til tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva masjerte i Sao Paolo i april. Lenge var det et håp om at den populære ekspresidenten - som ledet stort på meningsmålingene - kunne stille til valget i oktober. Nå er løpet trolig kjørt. Foto: Cris Faga/REX/Shutterstock/NTB scanpix
VANT IKKE FRAM: Støttespillere til tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva masjerte i Sao Paolo i april. Lenge var det et håp om at den populære ekspresidenten - som ledet stort på meningsmålingene - kunne stille til valget i oktober. Nå er løpet trolig kjørt. Foto: Cris Faga/REX/Shutterstock/NTB scanpixVis mer

PRESIDENTVALG I BRASIL

Brasils Donald Trump raljerer mot damer, slaveetterkommere og homofile - men vinner folket fra sykesenga

Jair Bolsonaro (63) skal ha fått hjelp av Trump-strateg Steve Bannon, og er favoritt i det kommende presidentvalget i Brasil. Bak seg har han en milelang skandale-CV.

To uker før brasilianerne skal velge sin nye president, er det en mann som står midt i rampelyset:

Som tidligere kaptein i den brasilianske hæren er Jair Bolsonaro (63) slagkraftig både fysisk og verbalt, og har vist en imponerende evne til å treffe tidsånden. Han skal også ha fått - uformell - hjelp av Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon.

For to uker siden ble han angrepet med kniv og nær drept under et valgkamparrangement. Fra sykesenga i São Paulo erklærte han med pondus:

- Hva som er på spill? Det er ikke min framtid som er på spill. VI lever i ei tid da det er framtida til over 200 millioner brasilianere som står på spill.

POPULÆR: På målingene hadde Lula nesten dobbelt så høy oppslutning som Bolsonaro - men det hjelper lite når han ikke får stille til valg. Foto: Broadimage/REX/Shutterstock/NTB scanpix
POPULÆR: På målingene hadde Lula nesten dobbelt så høy oppslutning som Bolsonaro - men det hjelper lite når han ikke får stille til valg. Foto: Broadimage/REX/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Rasisme og trakassering

I et land der økonomien har gått totalt åt (regn) skogen, der en av tidenes største korrupsjonssaker rystet hele samfunnet og der forskjellen mellom lutfattig og styrtrik er gigantisk, er det mange som kan like den slags fraser.

Og som er villig til å se bort fra Jair Bolsonaros relativt oppsiktsvekkende skandale-CV, som gjengitt hos AP og Washington Post:

KNIVSTUKKET: Fra sykesenga erklærte Jair Bolsonaro: - Hva som er på spill? Det er ikke min framtid som er på spill. VI lever i en tid der det er framtiden til over 200 millioner brasilianere som står på spill. Foto: Det nasjonalliberale partiet / AP / NTB scanpix
KNIVSTUKKET: Fra sykesenga erklærte Jair Bolsonaro: - Hva som er på spill? Det er ikke min framtid som er på spill. VI lever i en tid der det er framtiden til over 200 millioner brasilianere som står på spill. Foto: Det nasjonalliberale partiet / AP / NTB scanpix Vis mer

- Han omgir seg med tidligere forsvarsfolk, og flørter åpenlyst med innføring av militærdiktatur, struping av ytringsfriheten og tilnærmet despotisme.

- Han er anklaget for trakassering - for å ha uttalt at han ikke ville voldtatt en navngitt politisk motstander fordi «hun var for stygg til det, og ikke fortjente det», og han har erklært at han «heller vil ha en sønn som er død, enn en sønn som er homofil».

- Han har uttalt at quilombolaer - etterkommere av afrobrasilianske slaver - engang ikke duger til å formere seg. Og han har sammenliknet homofiles rett til å adoptere barn med pedofili.

Ikke mindre troner han øverst på meningsmålingene, to uker før første valgomgang.

Minimal tillit

Som i valget av Donald Trump som USAs president, i Brexit-avstemning og i flere andre land siden den gang, har politikerforakt, medieskepsis og misnøye mot «eliten» vist seg å være nøkkelord også i den brasilianske valgkampen.

Med ekstreme utfall:

SKANDALE: Høyesterett fotografert under et rettsmøte mot arbeiderpartilederen Gleisi Hoffmann - en av svært mange politikere som ble avslørt i korrupsjonssaken mot oljeselskapet Petrobras. Foto: AFP / NTB scanpix
SKANDALE: Høyesterett fotografert under et rettsmøte mot arbeiderpartilederen Gleisi Hoffmann - en av svært mange politikere som ble avslørt i korrupsjonssaken mot oljeselskapet Petrobras. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

En meningsmåling gjengitt hos Al Jazeera viser at bare 13 prosent – en av ti – er tilfreds med hvordan demokratiet fungerer i Brasil. Det er heller ikke vanskelig å forstå at grobunnen for en ekstrem høyrekandidat kan score høyt i Brasil i 2018.

Etter flere års kraftig oppgang, har den økonomiske utviklingen snudd og ført flere millioner brasilianere ut i fattigdom. Korrupsjonsskandalen rundt Petrobras, verdens tredje største oljeselskap og Sør-Amerikas største industrikonsern, fikk ringvirkninger langt utover Brasils grenser. Flere toppolitikere, både på venstre- og høyresiden, fikk svært lønnsomme kontrakter til selskaper i bytte mot bestikkelser. Etterforskningen ble innledet for tre år siden, og mange politikere er allerede dømt.

Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet.

NYTT HÅP: Jair Bolsonaro-støttespillere tar selfier utenfor sykehuset der han fikk behandling. Omkring en av fem brasilianere tror ytre høyre-kandidaten kan gi landet nytt håp. Foto: AFP / NTB scanpix
NYTT HÅP: Jair Bolsonaro-støttespillere tar selfier utenfor sykehuset der han fikk behandling. Omkring en av fem brasilianere tror ytre høyre-kandidaten kan gi landet nytt håp. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Tapte alt

Bolsonaro lå i utgangspunktet langt bak tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva på meningsmålingene. Men Lula er dømt til 12 års fengsel for korrupsjon og hvitvasking, etter at han skal ha favorisert entreprenørfirmaet Grupo OAS mot at han selv fikk en luksusleilighet.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Og slik NTB påpeker var han mer populær da han gikk av enn da han ble valgt. Under hans styre tok millioner av brasilianere skrittet ut av den verste fattigdom, samtidig som landets økonomi gikk så det suste, ifølge byrået.

På målingene hadde Lula nesten dobbelt så høy oppslutning som Bolsonaro - men det hjelper lite når han ikke får stille til valg.

Arbeiderpartiets andrekandidat Fernando Haddad har overtatt for Lula, men mangler appellen til den fengslede ekspresidenten.