KORRUPSJONSDØMT: Brasils president i Brasil fra 2003 til 201, Luiz Inacio Lula Da Silva, er dømt for korrupsjon men avviser anklagene. Her er han under en tale på det brasilianske arbeiderpartiets (PT) nasjonalkongress den 1. juni i år. Foto: AFP/Evaristo Sa
KORRUPSJONSDØMT: Brasils president i Brasil fra 2003 til 201, Luiz Inacio Lula Da Silva, er dømt for korrupsjon men avviser anklagene. Her er han under en tale på det brasilianske arbeiderpartiets (PT) nasjonalkongress den 1. juni i år. Foto: AFP/Evaristo SaVis mer

Brasils eks-president Lula korrupsjonsdømt - avviser alt

Brasils eks-president Lula dømt til ni års fengsel for korrupsjon og hvitvasking

71-åringen avviser alle anklager og anker dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen for hvitvasking og korrupsjon falt i en føderal domstol onsdag.

71-åringen har avvist alle anklager og mener at rettsprosessen er et forsøk på å ødelegge ham og den venstreorienterte bevegelsen han leder.

Han har anket saken.

Luksusleilighet

Anklagene mot Lula er at han skal ha tatt imot bestikkelser verdt 9,5 millioner kroner (3,5 millioner reais) fra entreprenørselskapet OAS, inkludert en luksusleilighet i São Paulo. Som gjenytelse skal han ha hjulpet dem til å få kontrakter med det statlige oljeselskapet Petrobras.

Lula var en populær president og leder på meningsmålingene foran neste års presidentvalg. Men hvis ankedomstolen opprettholder dommen, kan han bli nektet politiske embeter.

Dommer mulig presidentkandidat

Ifølge nyhetsbyrået AFP har dommeren, Sergio Moro, blitt så populær på grunn av korrupsjonsjakten at han også er en potensiell presidentkandidat. Men han avviser at dommen er politisk motivert.

- Dommen mot presidenten gir ikke denne dommeren noen personlig tilfredsstillelse. Heller det motsatte. Det er trist at en tidligere president blir straffedømt, sier Moro.

- Det betyr ingen ting hvor høyt du sitter, loven er uansett over deg, la han til.

Flere presidenter anklaget

Saken er del av en massiv korrupsjonsetterforskning som har rystet brasiliansk politikk og forretningsliv de siste årene. En rekke næringslivstopper og høytstående politikere er blitt fengslet som følge av skandalen.

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Hans håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, måtte i fjor gå av som president etter at det ble reist riksrettssak mot henne.

Rousseffs visepresident og politiske rival Michel Temer tok over som president. Men også han er formelt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat.

NTB