Brasils president foreslår reformer

Brasils president Dilma Rousseff gikk mandag på offensiven med forslag om politisk reform og milliarder til kollektivtransporten.

PROTEST: En demonstrant blir arrestert i Rio de Janeiro, Brasil, 20. juni 2013. Foto: MARCELO SAYAO/EPA/NTB SCANPIX
PROTEST: En demonstrant blir arrestert i Rio de Janeiro, Brasil, 20. juni 2013. Foto: MARCELO SAYAO/EPA/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter krisemøter med politikere og lederne for demonstrasjonene som har rystet landet de siste ukene, la Dilma fram en rekke forslag som svar på brasilianernes frustrasjon over elendige offentlige tjenester og omfattende korrupsjon.

Men hun advarte også mot en gjentakelse av volden og hærverket som kastet en mørk skygge over protestene torsdag, da 1,2 millioner mennesker fylte gatene i hundrevis av brasilianske byer.

Blant forslagene Dilma la fram er en folkeavstemning som kan lede fram til en grunnlovsreform for å få bukt med korrupsjonen og ineffektiviteten som preger politikken i Brasil.

Milliarder til buss Hun foreslo også en konkret bevilgning på 50 milliarder reais (150 milliarder kroner) til nye investeringer i kollektivtransporten. Det var frustrasjon over elendige busstjenester som utløste de største demonstrasjonene på mange år i Brasil.

- Gatene forteller oss at landet vil ha offentlige tjenester av god kvalitet, mer effektive tiltak mot korrupsjon og et mer åpent politisk liv, sa presidenten på et møte med guvernører og borgermestre.

Samtidig som hun kritiserte det lille mindretallet som plyndret butikker og ødela offentlig eiendom, hyllet hun de massive demonstrasjonene som et bevis på en sterk demokratisk ånd blant brasilianerne.

Kampen fortsetter Etter møtet med Dilma sa representanter for bevegelsen Movimento Passe Libre, som sto bak de første demonstrasjonene i São Paulo, at de er åpne for dialog, men at kampen likevel fortsetter til alle krav er innfridd.

- Kampen stanser ikke. Kampen for gratis kollektivtransport fortsetter, sier bevegelsens representant Mayara Longo Vivian.

I et åpent brev til presidenten på nettsiden deres kritiserer bevegelsen at langt mer penger investeres i veier og kreditt til bilkjøp enn til kollektivtransport.

«Offentlige penger burde investeres i offentlig transport. Offentlig transport er bare offentlig når den er et gode for alle», skriver de.

Massive protester Demonstrasjonene som først begynte som en protest mot prisøkninger på buss og undergrunnsbane i São Paulo og fortsatte som en generell protest mot korrupsjon og dårlige tjenester, førte til slutt til at prisøkningene ble opphevet.

LOVER REFORMER: President Dilma Rousseff Foto: Evaristo SA/AFP/NTB Scanpix
LOVER REFORMER: President Dilma Rousseff Foto: Evaristo SA/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Etter de enorme demonstrasjonene torsdag har protestene fortsatt, om enn med betydelig færre deltakere.

Dersom man skal tro på sosiale medier, brygger det imidlertid opp til nye protester i forbindelse med fotballkampen mellom Brasil og Uruguay i Belo Horizonte onsdag.

Demonstrasjonene har funnet sted samtidig med prøve-VM i fotball. Det var ikke minst de enorme summene som pøses inn i fotball-VM neste år og OL i 2016, i stedet til bedre helse, utdanning og kollektivtransport, som utløste brasilianernes raseri mot myndighetene.

(NTB)