Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brasils største parti trekker seg fra regjeringen

Korrupssjonsskandalen får følger.

 UNDER PRESS: Sentrumspartiet PMDB opplyser om at de trekker seg fra president Dilma Rousseffs koalisjonsregjering. Foto:  (AP Photo/Eraldo Peres)
UNDER PRESS: Sentrumspartiet PMDB opplyser om at de trekker seg fra president Dilma Rousseffs koalisjonsregjering. Foto: (AP Photo/Eraldo Peres) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brasils største parti PMDB trekker seg fra koalisjonsregjeringen etter Petrobas-skandalen som involverer president Dilma Rousseff.

Beslutningen var ventet, og den øker sannsynligheten betydelig for at Rousseff stilles for riksrett etter anklager om korrupsjon i forbindelse med den omfattende Petrobras-skandalen.

Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle det statlige oljeselskapet.

Nærmere 200 personer er hittil tiltalt i det som er omtalt som «verdens største korrupsjonssak», og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Store demonstrasjoner Tirsdag i forrige uke gjennomførte brasiliansk politi 110 aksjoner. Flere titalls personer ble pågrepet. Entreprenørselskapet Odebrecht, et av de største i Latin-Amerika, var blant målene for aksjonen.

For en uke siden tok også over en million mennesker til gatene i flere av Brasils største byer for å vise sin misnøye mot den sittende presidenten.

BBC siterte sikkerhetsstyrker i Sauo Paolo på at så mange som 1,4 millioner mennesker demonstrerte bare i landets mest folkerike by.

Bakgrunnen for at fokuset nå har havnet på Rousseff, er at hennes forgjenger, Luiz Inácio Lula da Silva, tidligere denne måneden ble pågrepet og forhørt i den samme saken.

Folkemengden viste tydelig hva de mener om de to der de paraderte to gigantiske oppblåsbare dukker som skulle forestille duoen. Lula i fangedrakt, og Rousseff med den klassiske forbrytermasken.

PMDB skal allerede har begynt å utarbeide planer for å danne ny regjering dersom Rousseff blir stilt for riksrett i korrupsjonsskandalen.
 
Rousseff ble utpekt av Lula Myndighetene mener Lula har nytt godt av bestikkelser fra det statseide Petrobas, og at penger også skal ha tikket inn på kontiene til det brasilianske arbeiderpartiet. 

I 2005 ble Rousseff utpekt som Lulas nye statbssjef, og var med det den første kvinnen til å inneha dette vervet. Samtidig satt hun som styremedlem i Petrobas. Før dette var hun energiminister.

Rousseff er ikke direkte involvert i korrupssjonssaken, men stadig flere av de som arbeidet i staben hennes er nå arrestert eller har vært inne til avhør. For mange er det nok til at hun også må trekke seg.

- Hun er i alle fall skyldig i både inkompetanse og arroganse, het det på en av de mange tusen plakatene som vaiet over folkemassene ifølge The Guardian.

- Dilma: Institusjonaliserer korrupsjon 2010-2016, het det på en annen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!