Brast i gråt da han så sin egen hat-video mot muslimer

Det var ikke ofrene, men hans egen 12 minutters hatvideo som fikk Anders Behring Breivik til å vise følelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. juli-terroristen Anders Behring Breivik har sjokkert pårørende og mange andre med en tilsynelatende følelseskald opptreden under forberedende rettsmøter.
Etter knappe tre timer, den første dagen av rettssaken, brast det for ham.

Tårene flommet.

Gråt av hatvideo Det var ikke bilder av ugjerningene eller historier om ofrene som rørte ham, men hans egen 12 minutter og 22 sekunder lange hatvideo.

Da videoen gikk mot slutten, var det helt slutt på den kalde, kontrollerte overflaten, og han måtte flere ganger tørke bort tårene.

- Dette er de første følelsene vi har sett fra ham. Det er vanskelig å si hva det var som utløste dem. Var det at han likte videoen han hadde laget eller var det at han innså at han ikke kan kjempe videre, jeg vet ikke, sier Bjørn Ihler, som overlevde Utøya-terroren.

Videoen ble lagt ut på You Tube samme dag som han begikk de grusomme drapene på 77 mennesker.

Den åpner med en truende «muslim» som bryter opp fra jordens overflate i et Europa-kart. I filmen skisseres en muslimsk maktovertakelse, og angivelige medhjelpere kalles for forrædere.

Forskrudd verdensbilde I det forskrudde verdensbildet som tegnes opp, settes det likhetstegn mellom «politisk korrekthet» og «marxistisk multikulturalisme».

I Breiviks propagandafilm har han benyttet en rekke ondsinede karikaturer av muslimer, blant annet er en høygravid kvinne i burka, framstilt med magen som en bombe. Dagbladet valgte, i likhet med flere andre medier, å ikke vise filmen.


Rørt Psykolog Pål Grøndahl sier til Dagbladet at «tårene kan være et uttrykk for hvor henført Breivik er av seg selv.»

Gråten kom da Breivik så sin egen video vist i retten. Akkompagnert av musikk Breivik i sitt manifest hevder han blir rørt av, blir det i denne videoen vist en rekke bilder av tempelriddere.

Trond Blattmann i støttegruppa for 22. juli reagerte på Breiviks tårer.
- Han viste ikke en eneste følelse under opplesningen av tiltalen, men når hans egen video spilles av så begynner han å gråte. Det sier sitt, sier Blattmann til Dagbladet.

- Evne til følelser - Følelsene virker ekte. Hva det er et utrykk for er vanskelig å si, sier psykiater Thor Kvakkestad til Dagbladet. Han sier at det er et paradoks at en som ikke lar seg påvirke av beskrivelsen av 77 drap og mange skadde, kan starte å gråte når han ser videoen.

- Det er vanskelig å tolke hvorfor han gråt, men det viser at han har evnen til å vise følelser. Dette er nytt, sier Kvakkstad, som sier det ikke er typisk for psykopater å vise følelser.

- De bruker ofte følesene for å manipulere. Dette virket ekte, sier Kvakkstad.