Brast i gråt foran ektemannen

LILLESTRØM (Dagbladet): Drapssiktede Veronica Orderud (27) brøt fullstendig sammen da kjennelsen om fire nye uker i varetekt ble lest opp seint i går kveld. Et trist syn for ektemannen Per Kristian som tidligere på dagen hadde oppmuntret henne til videre kamp. Støttet av en polititjenestemann forlot Veronica rettssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under rettsmøtet vekslet ekteparet blikk og smilte til hverandre. En pyntet Veronica kjempet med tårene allerede fra morgenen av. I venstre hånd holdt hun hele tida et lommetørkle. Etter å ha avlagt sin forklaring var hun tydelig preget av det enorme presset.

Per Kristian prøvde iherdig å oppmuntre kona, og i en pause ved 11-tida fikk de raskt gi hverandre en klem og veksle noen få ord.

- Per Kristian gledet seg veldig til å se igjen Veronica. Det betyr utrolig mye for ham, sa advokat Cato Schiøtz.

Knyttet neven

Forholdet mellom det tidligere kjæresteparet Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød er betydelig kjøligere. De to - som forklarte seg hver for seg i retten torsdag - kom til Lillestrøm ved 14-tida. I påvente av at retten skulle komme til en avgjørelse fikk de fire siktede noen etterlengtede timer utenfor murene. Per Kristian, Veronica og Lars Grønnerød benyttet anledningen til å unne seg en matbit på kafé, mens Kristin Kirkemo fikk innvilget sitt sterke ønske om å besøke faren på Sørumsand.

Ved 18-tida kom Per Kristian som den første av de fire tilbake til Tinghuset. Odelsgutten har blitt mer eller mindre døgnvill i fengslet. Ifølge hans forsvarer sover han mest om dagen og har det vondt om nettene. Sliten og spent etter en lang dag satte han seg ned på en benk foran Tinghuset. Om lag 20 minutter seinere ankom Veronica fra sitt kafébesøk, tilsynelatende opplagt. De to festet umiddelbart blikket på hverandre.

Veronica slengte slengkyss til sin ektemann, mens Per Kristian svarte med å trykke seg til hjertet.

Idet Veronica ble geleidet inn i Tinghuset knyttet Per Kristian neven for å signalisere kamp.

Fengselsoppholdet er en voldsom påkjenning for Veronica Orderud. Hun har store søvnproblemer, og Veronicas forsvarer, Frode Sulland, mener at rettens kjennelse med videre varetektsfengsling er uforsvarlig for hans klient.

- Jeg vil kreve at hun blitt flyttet til et sted der hun kan få behandling, sier Sulland.

Også Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo preges av tida i varetekt. Grønnerød virket oppskaket og rastløs, mens Kirkemo er veldig opptatt av det som skjer med familie og venner utenfor murene.

- Hils alle kjente

Hun gir uttrykk for at hun savner sin kjæreste, Cato Pedersen. Møtene med familie og venner er korte lysglimt i tilværelsen. Dagbladet vekslet i går noen få ord med Kirkemo, men hun ønsker foreløpig ikke å si mye om hvordan hun har det.

- Hils alle kjente. Jeg gleder meg til å komme ut, sa Kirkemo til Dagbladet.

Hun har fått god kontakt med sin forsvarer og flere av politibetjentene, og har en fleipete og god tone til folk rundt seg.

Et lite lyspunkt for de fire siktede er at de alle nå skal få videospiller og TV på cella. I tillegg blir de daglig oppdatert om hva som skjer utenfor murene i aviser der artikler om drapssaken er fjernet.