Fastlege fortviler over situasjonen:

Brast i gråt på talerstolen

Fastlege Inger Klippen fortviler over jobbhverdagen. - Konstant dårlig samvittighet.

TÅRER: Lege og Høyre-politiker Inger Klippen fra Sandnes brast i gråt på talerstolen under et innlegg hun skulle holde i Sandnes kommunestyre. VIDEO: Stavanger Aftenblad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Vi er opptatt av å skjerme barn, unge og sårbare grupper, men dessverre vil også de merke tiltakene i sin hverdag. Samtidig vet vi at mange som jobber i helsetjenesten og på skoler og i barnehager, er slitne nå. Det forsterker alvoret i situasjonen.

Det sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen da regjeringen mandag kveld innførte nye nasjonale tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen i landet.

I lang tid har den økende smitten ført til en økende belastning for helsetjenesten, deriblant på landets fastleger.

Fortvilet

Inger Kleppen er politiker i Sandnes Høyre og jobber også som fastlege. Kort tid før pressekonferansen mandag kveld holdt hun et innlegg på kommunestyremøte i Sandnes.

Der takket hun ordføreren for den jobben som hadde blitt gjort under pandemien, før hun kom med en innstendig bønn:

«Nå er jeg ganske sliten, og derfor begynner jeg å grine. Og er det noen som er eksperter på pandemi, og føler seg utlærte og superflinke på dette, og som har løsningen på alle spørsmålene, så må de være grei å ta kontakt med FHI, for jeg tror de også er slitne.», sa hun gråtkvalt da hun holdt sitt innlegg på kommunestyremøtet mandag.

Se deler av innlegget i videovinduet øverst i saken.

FORTVILET: Inger Klippen forteller om en svært krevende arbeidshverdag som fastlege. Foto: Anita Hamremoen
FORTVILET: Inger Klippen forteller om en svært krevende arbeidshverdag som fastlege. Foto: Anita Hamremoen Vis mer

Klippen sier til Dagbladet at hun har jobbet som fastlege i 13 år, men at hun aldri har opplevd en situasjon så hektisk og slitsom som nå.

- Fastlegene hadde mye å gjøre allerede før pandemien kom, men nå har det blitt helt uhåndterbart. De oppgavene som sykehusene ikke får gjort, de kontrollene de ikke får gjort, de utredningene de ikke gjør. Alt som har blitt satt på vent forsvinner ikke. Det er det andre som må ta seg av, sier hun.

Stavanger Aftenblad omtalte saken først.

- Gråter på jobb

Klippen jobber på et fastlegekontor i Sandnes sammen med tre andre fastleger. Alle fire er spesialister i allmennmedisin, og Klippen understreker at hun ikke er ute etter å ta noen. Hun er bare opptatt av å beskrive sin egen arbeidshverdag.

- Jeg er bare én av mange. Dette er ikke noe bare jeg opplever, men jeg jobber på et kontor hvor vi er fire fastleger, og det er sånn at minst en av oss gråter på jobb hver dag, forteller hun.

En normal arbeidsdag består av 12-16 timer med jobb med rundt 30 pasienter innom kontoret, forteller hun. Da blir det verken tid til å spise eller gå på do.

- Det er helt forferdelig. Jeg går konstant rundt med dårlig samvittighet og er veldig sliten. Det preger meg.

- Hva får deg til å gå rundt med dårlig samvittighet?

- Det er nok sånn for mange i helsetjenesten nå. Mange pasienter bruker e-konsultasjoner, og da er det gjerne et titall stykker som tar kontakt med ting som haster, sier hun og fortsetter:

- Det kan jo være farlig. Det er ikke alltid vi har tid til å se på disse henvendelsene samme dag.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol kalte inn til pressekonferanse om omikron-smitten og forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

Alvorlig situasjon

Nils Kristian Klev er leder for allmennlegeforeningen. Han berømmer legene for deres stå-på-vilje, men er på lik linje med Klippen fortvilet over situasjonen.

- Vi ser alvorlig på situasjonen. Vi vet av erfaring at fastlegene strekker seg langt og det er nok grunnen til at pasientene lenge ikke har merket så mye til denne krisen. Legene har tatt unna ved stadig å utvide arbeidsuken. Situasjonen er bekymringsfull, og regjeringen har knapp tid hvis de skal klare å redde fastlegeordningen, sier han til Dagbladet.

Klev forteller at de nå ser en økende trend på at fastleger slutter lenge før pensjonsalder grunnet den økte arbeidsbelastningen. Han viser til tidsbruksundersøkelsen fra 2018. Der kom det fram at gjennomsnittlig arbeidstid for en fastlege var på 55,6 timer i uka.

- Det er en uholdbar situasjon for mange. Det er begrenset hvor lenge man kan holde ut når arbeidsoppgavene er fler enn tida en har til rådighet, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer