Slutt på Epok All White Nikotine

Bråstans for snus uten tobakk

Den tobakksfrie snusen blir trukket fra norske butikker etter advarsel om bøter fra myndighetene.

TREKKES: Etter en lengre kamp med myndighetene har British American Tobacco valgt å trekke den tobakksfrie snusen fra markedet. Foto: Nikolai Eriksen.
TREKKES: Etter en lengre kamp med myndighetene har British American Tobacco valgt å trekke den tobakksfrie snusen fra markedet. Foto: Nikolai Eriksen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den tobakksfrie snusen Epok All White Nikotin, som har møtt sterk motstand fra myndighetene, blir nå fjernet fra norske butikker.

Det bekrefter Markus Lindblad, kommunikasjonssjef i British American Tobacco i Norge:

- Vi har nå tatt del i Helsedirektoratets beslutning, og vil slutte å selge Epok All White Nikotin på det norske markedet, sier han til Dagbladet.

Selv om snusen har blitt solgt i Norge siden 2014, har tobakksgiganten British American Tobacco fått varsel om bøter på fire prosent av omsetningen om de ikke trekker mesteparten av produktene til Epok-serien.

Snus uten tobakk

Ifølge produsenten blir snusen framstilt på en måte som fjerner uønskede kreftframkallende stoffer, slik at produktet er uten tobakk.

Helsedirektoratet har likevel kommet til en beslutning om at Epok All White må trekkes innen fredag 27. juli.

Direktoratet anser nemlig snusen for å være et nytt nikotinprodukt da den ikke inneholder tobakk - og disse kan ikke selges lovlig i Norge.

Epok All White er blitt lansert som et «sunnere» alternativ til vanlig snus da den bare inneholder det avhengighetsskapende stoffet nikotin og ikke den kreftframkallende tobakken.

De har altså sluppet unna merkingen av produktet som røykfri tobakk, men møtte nye utfordringer da snusen ansees som et nytt nikotinprodukt.

Det er nettopp dette som har skapt bråk for tobakksprodusenten tidligere, og som endelig betydde spikeren i kista for Epok All White.

Måtte tilsette tobakken igjen

I en uttalelse til Dagbladet tidligere denne måneden, avviste Lindblad at Epok All White kom til å trekkes.

- Epok All White skal ikke trekkes fra markedet. Den er i salg i norske butikker fram til vi har en endelig konklusjon, sa han den gang.

Lindblad understreker at de fremdeles mener at produktet burde være helt lovlig å selge, men at de nå velger å fjerne den tobakksfrie varianten fra norske butikker.

- Vi har valgt å sette tilbake tobakkskomponenten i Epok for å kunne fortsette å selge serien, sier Lindblad.

Nordmenn kan altså fremdeles kjøpe Epok-snusen - men ikke varianten uten tobakk.

Legger vekt på tidligere overtredelse

I et brev fra Helsedirektoratet, påpeker avdelingsdirektør Jakob Linhave at tobakksprodusenten tidligere fortsatte salget av Epok All White i påvente av direktoratets avgjørelse.

- Vi legger vesentlig vekt på at British American Tobacco har valgt å selge produktet til tross for direktoratets vurdering av snusen som et nytt nikotinprodukt, sier Linhave.

Han understreker at konkurrerende virksomheter trakk sine produkter eller unnlot å lansere dem på markedet, men British American Tobacco «valgte en bevisst strategi om fortsatt salg med store markedsandeler som gevinst».

Smutthull

De som kommer til å savne tobakksfri snus i norske butikker kan likevel håpe på at produsenten får fortsette salget i framtida.

Hvis de klarer å dokumentere at produktet er vesentlig mindre skadelig for folkehelsa enn andre produkter, kan de nemlig få innvilget dispensasjon.

British American Tobacco har likevel ikke søkt om dette ennå, ifølge brevet fra Helsedirektoratet.

Ifølge Lindblad er det mulig at de kommer til å gjøre dette.

- Vi vurderer selvsagt alle mulighetene vi har, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer