Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Braste gjennom betongvegg

Over 150 omkomne i flykræsj i Sibir. Mange barn skulle på ferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et fly med 192  passasjerer og et mannskap på åtte skled søndag morgen av rullebanen,  braste gjennom en to meter høy betongvegg og kræsjet med en hangarbygning på flyplassen i byen Irkutsk i Sibir.  Antall omkomne er over 150, hvorav 118 er identifisert søndag formiddag norsk tid.

Fronten på Airbus A-310 flyet fra Sibir Airlines ble knust, og hele mannskapet er omkommet.

De 47 som ligger på sykehuset i Irkutsk, kom seg ut en rømningsvei bakerst før hele flyet sto i brann. Redningsmannskapene brukte tre timer på å slokke brannen.

Mange barn

Tilstanden er kritisk for seks av de 47 overlevende, blant dem ei ti år gammel jente, i følge nyhetsbyrået RIA-Novosti.

Mange av passasjerene var barn på vei til ferie til Bajkalsjøen, opplyser russiske myndigheter. Ulykkesmaskinen var nattflyet fra Moskva, og landet klokka 07.50 lokal tid etter ruteplanen.

Glatt rullebane

Russlands transportminister Igor Levitin la skylden på våt og glatt rullebane i et intervju

OPP I FLAMMER: Russiske myndigheter opplyser at 150 mennesker er døde etter at en Airbus A-310 styrtet ved Irkutsk i natt. Foto: Scanpix/AP.
OPP I FLAMMER: Russiske myndigheter opplyser at 150 mennesker er døde etter at en Airbus A-310 styrtet ved Irkutsk i natt. Foto: Scanpix/AP. Vis mer

med nyhetskanalen Vesti i formiddag. I følge pressetalskvinne Irina Andriova i det russiske krisehåndteringsdepartementet hadde flyet ekstremt høy fart og skiftet brått retning under landing.  

Et tonn bensin i tankene forårsaket to eksplosjoner og førte til at det tok så lang tid å slokke brannen.

Begge ferdsskriverne er funnet.

Dette er den verste flyulykken i Russland i år.  I mai omkom alle 113 ombord da en Airbus A-320 fra et armensk flyselskap styrtet i Svartehavet under en nattflyging til feribyen Soitsji. Kraftig uvær i området forårsaket den ulykken.

Fire ganger på 12 år

Dagens katastrofe er den fjerde store flyulykken i Irkurtsk de siste 12 årene.

I januar 1994 ble 124 mennesker drept da et Tupolev 154 kræsjet under avgang.

72 mennesker mistet livet da militært transportfly av typen  An-124 styrtet i et boligområde i den sibirske byen i desember 1997.

image: Braste gjennom betongvegg

I juli 2001 omkom alle ombord da et Tupolev 154 havarerte rett utenfor Irkutsk.

Nær en annen by i Sibir, Novokutsjnesk, omkom 70 mennesker da en halvfull Airbus A-310 fra det daværende statlige flyselskapet  Aeroflot styrtet i mars 1994.

Granskingskommisjonen kom den gangen til at det var pilotens tenåringssønn som forårsaket ulykken. Han hadde fått være med i cockpiten og koplet fra autopiloten ved et uhell, i følge nyhetsbyrået AP.

image: Braste gjennom betongvegg
STYRTET I 1997: I 1997 styrtet dette fraktflyet ved Irkutsk.
SLUKKET: Brannen i det havarerte Airbus-flyet er slukket i formiddag. Klokka var allerede 07.50 lokal tid da flykatastrofen skjedde i Irkutsk.
KRÆSJET: Nattflyet fra Moskva kræsjet med en bygning ved landingsstripa i Irkutsk.
STYRTET I 2001: Dette passasjerflyet styrtet ved Irkutsk i 2001.