- Det er helt tragisk, sier ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) i Farsund kommune til Dagbladet.

Planene om en firefelts motorvei fra Mandal til Lyngdal har blitt lagt på is.

Nå er omkringliggende lokalsamfunn klare til å ta opp kampen.

Bråstopp

Publisert

LINDESNES / KRISTIANSAND (Dagbladet): Plutselig blir det bråstopp. Asfalt går over i sand og de gjenværende anleggsmaskinene ventes å være borte innen sommerferien. Inntil videre er planene om å bygge en firefelts motorvei mellom Mandal og Lyngdal utsatt på ubestemt tid.

Saken vekker sterke følelser hos ordførerne Arnt Abrahamsen (Ap) i Farsund kommune og Jan Kristiansen (H) i Lyngdal kommune.

- Jeg synes at det er helt tragisk. Man er godt i gang med utbyggingen av en firefelts motorvei fra Oslo til Stavanger, og så utsettes utbyggingen av en strekning på nær tre mil mellom Mandal og Lyngdal. Det er så provoserende som det går an. Det er helt bak mål, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Det er nemlig de 26 kilometerne fra Mandal til Lyngdal det nå knyttes usikkerhet til. For øst for Mandalskrysset er man snart klar til å åpne en ny firefelts motorvei, og 26 kilometer vest for Mandalskrysset har man allerede iverksatt arbeidet med en ny firefelts motorvei fra Herdal til Røyskår.

Overfor Fædrelandsvennen har Kristiansen kalt dette for en katastrofe.

- Ja, jeg gjorde det. Og det er et sterkt uttrykk. Men skal vi virkelig ha en strekning med gammel vei mellom to strekninger med ny firefelts motorvei? Det blir som å skjøte en vannslange med et sugerør, sier Kristiansen til Dagbladet.

PRISSTIGNING: Administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier trekker fram prisstigning på råvarer som en hovedårsak til utsettelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRISSTIGNING: Administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier trekker fram prisstigning på råvarer som en hovedårsak til utsettelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Uro i markedet

De siste månedene har man opplevd en voldsom prisstigning på råvarer. Særlig snakkes det om stålprisen, som har skutt i været som følge av pandemien og Russlands invasjon av Ukraina.

Nettopp prisstigning trekker administrerende direktør Anette Aanesland i Nye Veier fram som en hovedårsak til utsettelsen.

- For tida er det usikkerhet i markedet, og situasjonen har forverret seg det siste halvåret. Det er høye strømpriser, høye dieselkostnader og høye priser på enkelte råvarer. Det kan være behov for mye stål på veistrekninger hvor det skal bygges bru og tunnel, og det er elementer som kan være veldig sårbare for prisveksten som vi ser nå, sier hun til Dagbladet.

Opprinnelig planla de å iverksette anbudskonkurranser for sju veiprosjekter, ifølge Aanesland, men denne uka kunngjorde Nye Veier at de bare går videre med fem prosjekter inntil videre. Dermed ble arbeidet med strekningen fra Mandal til Lyngdal utsatt på ubestemt tid.

- Det er vanskelig å si noe om hvor lang utsettelsen blir. Prosjektene som vi har valgt å gå videre med, er prosjekter som er modne, mindre kostbare og relativt enkle. Strekningen fra Mandal til Lyngdal er derimot et veldig omfattende og kostbart prosjekt. Den er lengre og det er behov for store bruer.

ASFALTSTUMP: Nils Bernt Rinde i Nye Veier gir Dagbladet en omvisning i Mandalskrysset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ASFALTSTUMP: Nils Bernt Rinde i Nye Veier gir Dagbladet en omvisning i Mandalskrysset. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bekymret for konsekvensene

Ordførerne er bekymret for konsekvensene av utsettelsen. Blant annet sies det at området er særlig utsatt for trafikkulykker og trafikkstans på vinterstid.

- Veistrekningen mellom Mandal og Lyngdal er den veistrekningen som er mest utsatt for ulykker og for stans på vinterstid. Det vil gi stor gevinst for samfunnet å fortsette utbyggingen av denne veistrekningen, sier Kristiansen i Lyngdal kommune.

Her sies det at trafikken stanser så fort det meldes om snøvær.

- Det er klart at strekningen mellom Mandal og Lyngdal er en av veistrekningene hvor tungtransporten oftest blir stående og at dette er et område som er veldig belastet med trafikkulykker, sier Abrahamsen i Farsund kommune.

Aanesland i Nye veier understreker at veistrekningen skal bygges.

- Jeg vil understreke at prosjektene som nå har blitt utsatt, er veier som kommer til å bygges. Der asfalten stopper på bildene, er ikke der hvor prosjektet blir stoppet. Slik som situasjonen er nå, dreier det seg bare om en justering av hvor lang tid det vil ta å bygge ut strekningen. Strekningen mellom Mandal og Lyngdal er et prosjekt som står veldig høyt på vår prioriteringsliste.

- Hvor utsatt er veiene fra Mandal til Lyngdal for trafikkulykker og stans på vinterstid?

- De er veldig utsatt, og det er noe som vi er veldig klar over. Dette er trafikkfarlige strekninger med store vinterutfordringer.

- UAKSEPTABELT: Ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) opplever utsettelsen av veiprosjektet som uakseptabel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UAKSEPTABELT: Ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) opplever utsettelsen av veiprosjektet som uakseptabel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ulykke og stans

- Det som dere har opplevd i dag, er typisk.

Det sier ordfører Even Tronstad Sagebakken i Lindesnes kommune når Dagbladet møter ham noe forsinket i Kristiansand sentrum. Noen timer i forveien hadde en svart Porsche kjørt rett av E39 ved Holmen, noe som medførte lange køer på veien fra Mandalskrysset til Kristiansand.

- Én ulykke og så stanser trafikken. Det er ikke så lenge siden at vi opplevde en alvorlig trafikkulykke i Flekkefjord som medførte omkjøring i flere timer. Dette handler om trafikksikkerhet, effektiv transport og å bygge regionen sammen, sier Tronstad Sagebakken.

- Hva synes du om at utbyggingen av strekningen mellom Mandal og Lyngdal har blitt utsatt?

- Det er uakseptabelt. Vi kommer til å være veldig tydelige på at vi forventer at Nye Veier foretar de nødvendige beregningene og kommer i gang med veiutbyggingen. Vi har troa på at de vil gjøre det, men det må skje så fort som mulig. Dette kan ikke la vente på seg.

- Hvordan reagerer innbyggerne i kommunen din?

- Folk reagerer akkurat som meg, de er frustrerte.

Oppgitte innbyggere

Abrahamsen i Farsund kommune sier at han har møtt oppgitte innbyggere som har reagert med latter. Mens Kristiansen i Lyngdal kommune sier at han har blitt møtt med hoderisting.

- Folk rister på hodet og sier at vi politikere, uavhengig av parti, nå må gjøre det vi kan. Her er det penger som mangler.

Kristiansen mener at regjeringen bør tilgjengeliggjøre tilstrekkelig med penger for å gjennomføre utbygging av gryteklare veiprosjekter, slik som strekningen mellom Mandal og Lyngdal.

Abrahamsen sier at Farsund kommune har stilt krav til Nye Veier etter et møte i formannskapet torsdag ettermiddag.

- Vi har sendt en uttalelse til Nye Veier hvor vi krever at veibyggingen gjennomføres, og at saken i neste instans må på regjeringens bord. Vi har vært veldig tydelige på at vi mener at det må finnes midler til å fullføre planlagte og regulerte veistrekninger.

PENGER: Aanesland forventer ikke at regjeringen skal legge mer penger på bordet for å dra i land strekningen mellom Mandal og Lyngdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PENGER: Aanesland forventer ikke at regjeringen skal legge mer penger på bordet for å dra i land strekningen mellom Mandal og Lyngdal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Forventer ikke å få mer penger

På hovedkontoret til Nye Veier i Kristiansand sier Aanesland at de har forståelse for at det er knyttet stort engasjement til utbyggingen av nye E39.

- Vil det koste mer penger å utsette utbyggingen av Mandal-Lyngdal?

- Vår vurdering er at det kanskje vil koste en del mer å sette i gang et så stort prosjekt akkurat nå, med tanke på situasjonen i markedet. Derfor har vi gjort disse vurderingene, og vi vil følge utviklingen i markedet nøye framover, sier Aanesland og fortsetter:

- Nye Veier-modellen baserer seg på forutsigbarhet og langsiktig finansiering. Hvert eneste år får vi omkring ti milliarder kroner i statlig overføring og som bompenger, som vi kan forvalte på en fornuftig måte, slik at vi får mest mulig vei for pengene.

Den administrerende direktøren sier at de ikke forventer at regjeringen skal legge mer penger på bordet.

- Nei. Det som er viktig for oss er forutsigbarhet og langsiktighet, slik at vi kan planlegge. Vi vil gå videre med strekningen fra Mandal til Lyngdal så fort vi ser at markedet tillater det.

- Hvilke konsekvenser vil det ha for deres veiprosjekter om prisene fortsetter å stige?

- Jeg synes at det er vanskelig å spå om framtida. Nå er situasjonen krevende og det er usikkert hvor lenge det vil vare.

Statssekretær Mette Gundersen (Ap) i Samferdselsdepartementet uttaler i en e-post til Dagbladet at det er Nye Veier selv som prioriterer og beslutter tidspunkt for oppstart av prosjektene innenfor porteføljen som de har blitt tildelt av departementet.

«Jeg skjønner at utsettelsen blir møtt med lokal skuffelse, men begrunnelsen fra Nye Veier er forståelig. Det blir tøffere prioriteringer i tida som kommer, og det henger sammen med stor etterspørsel og mindre tilgang på råvarer, og priser som er blitt svært høye på kort tid. Alle aktører innen bygg og anleggsnæringen opplever det samme», skriver Gundersen.

- TRAGISK: Her ender veistrekningen inntil videre. Lokale ordførere bruker ord som tragisk og uakseptabelt for å beskrive situasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TRAGISK: Her ender veistrekningen inntil videre. Lokale ordførere bruker ord som tragisk og uakseptabelt for å beskrive situasjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer