Bratislav har bodd i denne 100 år gamle graven i 15 år

- Jeg er ikke redd de døde, de kan ikke skade meg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har vært inn og ut av dette stedet i 15 år nå. Hvis jeg ikke finner et forlatt eller tomt hus et sted som jeg kan bruke, kommer jeg tilbake hit. Dette er mitt trygge sted, sier Bratislav Stojanovic (42) til nyhetsbyrået Associated Press.

I over 15 år har den tidligere bygningsarbeideren hatt tilholdssted i det over 100 år gamle gravkammeret i Nis i Serbia.

Når mørket faller på tenner han stearinlys i den under to kvadratmeter store hula som han gjennom årene har gjort om til sitt hjem. De brennende stearinlysene har han hentet fra de andre gravene rundt ham.

- Det er tørt og varmt. Jeg har noen lamper og mine personlige eiendeler. Det er ikke noe palass, men med det mer behagelig enn gata, sier Stojanovic.

- Nesten ingen kommer hit lenger. Jeg er helt alene.

Sover blant de døde Åpningen ut til kirkegården midt i sentrum av byen slipper inn lys og varme, men også kulde og regn. På gulvet ligger en madrass, flere tepper og de få eiendelene 42-åringen eier.

Også et par hodeskaller har Stojanovic i det lille «huset» sitt. Men selve kirkegården har vært stengt siden midten av 1970-tallet.

- Hver gang jeg skal krabbe ut sjekker jeg først om det er noen i nærheten, hvis ikke kan jeg skremme vettet av folk, sier Stojanovic.

Rundt om på kirkegården har flere av gravene blitt åpnet og plyndret. Selv gjennomsøker Stojanovic søppelkassene i området hver dag for å finne mat.

- Det er utrolig hva folk kaster, sier han.

Mistet jobben Siden midten av 90-tallet, da landet ble rammet av en rekke etniske kriger, internasjonale sanksjoner og en økonomisk krise har han stått på bar bakke. Det var ikke lenger mulig å få som som bygningsarbeider, og forholdet til faren, som han bodde sammen med, begynte å skrante.

For to år siden brant familiehuset til grunnen. Faren omkom i brannen, og alt de eide brant opp. De lokale myndighetene har tilbudt 42-åringen en plass på et hjem for eldre, men han nekter å ta imot tilbudet.

- Det er stille her. Jeg er ikke redd de døde, de kan ikke skade meg. De levende kan, sier Stojanovic.

- Det skremmer meg ikke å sove i en grav. De døde er døde. Jeg er mer redd for å være sulten. Og hvis jeg dør på natta, så er jeg i det minste på riktig sted.

Foto: Darko Vojinovic / AP Photo
Foto: Darko Vojinovic / AP Photo
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Marko Djurica / Reuters
Foto: Darko Vojinovic / AP Photo
15 ÅR: Hjemløse Bratislav Stojanovic har bodd i et gammelt gravkammer i Nis i Serbia de siste 15 årene. Foto: Marko Djurica / Reuters
15 ÅR: Hjemløse Bratislav Stojanovic har bodd i et gammelt gravkammer i Nis i Serbia de siste 15 årene. Foto: Marko Djurica / Reuters Vis mer