Kim Jong-un

Brått dukket det opp en ny by

Kim Jong-un har nettopp åpnet byen som omtales som et av hans dyreste prosjekter som regimeleder i Nord-Korea. Åpningen overskygges av anklager om slavearbeid.

- SLAVEARBEID: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har åpnet en ny by. Nå anklages han for slavedrift. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Med pomp og prakt har Nord-Koreas regimeleder Kim Jong-un offisielt åpnet den nye byen Samjiyon, som av statlige medier omtales som «et symbol på sivilisasjonen», ifølge BBC.

Det skal også ha blitt omtalt som et «sosialistisk utopi».

Byen er blitt sett på som ett av landets viktigste byggeprosjekter, og ligger nær Paektufjellet ved grensa mellom regimet og Kina.

Den statlige nyhetskanalen KCNA skriver at byen har både nye leiligheter, en skibakke og et fotballstadion. I tillegg skal den være stor nok til å huse 4000 familier.

SKRYTEBY: Denne byen ble åpnet av regimeleder Kim Jong-un denne uka. Foto: NTB Scanpix
SKRYTEBY: Denne byen ble åpnet av regimeleder Kim Jong-un denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FASILITETER: Her finner man fasiliteter som flotte hoteller, en skibakke og et fotballstadion. Foto: NTB Scanpix
FASILITETER: Her finner man fasiliteter som flotte hoteller, en skibakke og et fotballstadion. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Anklager

Kim skal imidlertid ha benyttet seg av kritikkverdige metoder for å ferdigstille et av sine dyreste prosjekter. Ifølge The Guardian har utsettelser i prosjektet før til at regimet har benyttet seg av ung arbeidskraft, som av menneskerettsaktivister har blitt sammenliknet med slavearbeid.

Bakgrunnen skal være at arbeiderne ikke har blitt betalt, har mottatt dårlig mat og har blitt tvunget til å jobbe over 12 timer hver dag i opptil ti år. Til gjengjeld skal arbeiderne ha blitt lovet bedre sjanser til å få innpass på et universitet, eller å bli medlem av Koreas arbeiderparti - som i realiteten er det eneste politiske partiet i regimet.

ÅPNING: Det rapporteres om en åpning utenom det vanlige. Foto: NTB Scanpix
ÅPNING: Det rapporteres om en åpning utenom det vanlige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skiller seg ut

Korrespondent Colin Zwirko omtaler byen som et slags prakteksemplar.

- Slik det ser ut nå har den fine fasader, samt unikt utsmykkede bygninger, som ikke likner noen annen by i Nord-Korea. Dersom man besøker Samjiyon som turist, vil man ikke snuble over mindre vedlikeholdte områder, slik som man kan gjøre i Pyongyang og andre byer, sier han.

I store deler av Nord-Korea lever befolkningen i fattigdom. Ifølge organisasjonen National Committee on North Korea rammes mange av mangel på mat, drivstoff, elektrisitet, springvann og andre nødvendigheter.

Byen skal imidlertid ikke ha blitt bygget helt fra grunnen. Ifølge BBC eksisterte det allerede en by der før rekonstruksjonen, og noen av bygningene ble bare bygget om, mens mange ble revet og bygget opp igjen.

MØTTE OPP: Regimeleder Kim møtte selv opp for å klippe et rødt bånd. Foto: NTB Scanpix
MØTTE OPP: Regimeleder Kim møtte selv opp for å klippe et rødt bånd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Myk åpning

Byggeprosjektet er heller ikke helt ferdig, ifølge Zwirko.

- Satellittbilder viser at mange av de planlagte fasilitetene, som hoteller rundt skibakken, er ikke ferdigstilt. Vi har heller ikke sett at kollektivtrafikken er på plass ennå.

- For meg ser dette ut til å være en mer myk åpning, som er konstruert for å skape optimisme, samt kanskje litt turisme denne vinteren før den store åpningen finner sted neste år, sier han.

Det er foreløpig ikke klart om noen har flyttet inn i byen i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer