- Brått sto gjerningsmannen foran oss med hendene i været

Anders Behring Breivik hadde kastet fra seg våpenet da politiet kom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i ettermiddag fortalte Nordre Buskerud politidistrikt om den dramatiske aksjonen på Utøya på fredag. Innsatslederen Håvard Gåsbakk som var ansvarlig for aksjonen hadde egentlig fri, men rykket ut. 

- Jeg hadde fått beskjed om at det var skyting på Utøya og at dette var alvorlig. Jeg trakk parallellen til Oslo og koblet skytingen til dette, forteller han.

Håvard Gåsbakk ankom samtidig med beredskapstroppen fra Oslo. Sammen gikk de i en politibåt som det lokale politiet hadde gjort klar.

- Vi var ti stykker. Åtte fra beredskapstroppen og to fra Nordre Buskerud, forteller innsatslederen. 

Motorproblemer På vei over fikk båten som kjent motorproblemer.

- Det var flere båter på vei mot oss for å forteller oss hva som foregikk. Vi overtok to av disse, to skjærgårdsjeeper, og hoppet over i dem fem i hver båt, sier Håvard Gåsbakk. 

Den ene båten ankom øya litt før den andre. De gikk i land ved brygga. Her ble de møtt av mange ungdommer som signaliserte at gjerningsmannen var nord på øya.  

- Vi iverksatte for å pågripe ham. Etter 30 sekunder til et minutt så vi at det skytes på sørsida av øya. Vi ser nedslag av skudd i vannet og hører smell. Vi landsetter båten og løper mot sydspissen, samtlige, forteller innsatslederen.

Hendene over hodet Etter å ha løpt 350 meter bruker de stemmene for å påkalle oppmerksomhet.  

-  Vi roper «bevæpnet politi.» Vi tar oss gjennom tett kratt så det er vanskelig å få oversikt. Men etter hvert kom over i mer skogsterreng. Brått står gjerningsmannen foran oss med hendene over hodet. Våpenet lå 15 meter bak ham. Han hadde kastet dette fra seg.

En politimannn satte seg på Breivik for å holde kontroll på ham. De andre startet umiddelbart med livreddende tiltak, forteller Håvard Gåsbakk.

Politiet i Nordre Buskerud fikk også spørsmål om responstiden og vanskene de hadde med båten som tok politifolkene over til Utøya. Båten fikk motorstopp halvveis ut i Tyrifjorden, og måtte kalle til seg to andre sivile båter, som de rekvirerte og tok seg videre i.

- Motortrøbbelet forsinket ikke aksjonen, de andre båtene kom raskt til, opplyste politiet.

Evalueres Politimester i Nordre buskerud politidistrikt Sissel Hammer, fortalte at det vil bli en evaluering av politiets håndtering av terroraksjonen, og at denne vil være klar i uke 44.

Utøya er fortsatt sperret av og det foregår søk i vannet rundt øya. I tillegg er det kriminalteknikere og annet politi på øya som primært jobber med bevissikring.   

Mannskapene som sokner i Tyrifjorden, jobber med miniubåt og sonar i et område som er 2,2 ganger 1,4 kilometer stort i flate.   Det er mellom 27 og 45 meter dypt i leteområdet.

<strong>FORTELLER OM PÅGRIPELSEN:</strong>  Innsatsleder Håvard Gåsbakk fortalte om den dramatiske aksjonen der Anders Behring Breivik ble pågrepet på fredag. Her sammen med politimester i Nordre buskerud politidistrikt Sissel Hammer. Foto: John Terje Pedersen
FORTELLER OM PÅGRIPELSEN: Innsatsleder Håvard Gåsbakk fortalte om den dramatiske aksjonen der Anders Behring Breivik ble pågrepet på fredag. Her sammen med politimester i Nordre buskerud politidistrikt Sissel Hammer. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer