Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brcko blir nøytral sone

Den omstridte bosniske byen Brcko skal være nøytral sone, og ikke tilhøre verken den serbiske eller muslimsk-kroatiske delen av Bosnia. Det avgjorde en internasjonal voldgiftsnemnd fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om hvem som skal ha herredømme over Brcko er både betent og eksplosivt i Bosnia. For serberne er det eksplosivt fordi Brcko ligger der Posavina-korridoren er på det smaleste. Det er denne korridoren som knytter den vestlige og østlige delen av serbisk Bosnia sammen. Tap av Brcko ville bety at forbindelsen mellom vest og øst kunne kuttes i en krisesituasjon.

For muslimer og kroater er Brcko betent. De utgjorde byens flertall før krigen, og ble etnisk renset ut av serberne. Flyktningene har ikke fått vende tilbake.

Dayton

Spørsmålet om Brcko holdt nesten på å velte Dayton-avtalen. Saken måtte overlates til en voldgiftsnemnd under ledelse av den amerikanske dommeren Roberts Owen. Nemnda har to ganger utsatt avgjørelsen.

I fredagens erklæring heter det at byen skal være et selvstyrt, nøytralt område.

- Kontrollen vil bli lagt i hendene på et nytt multi-etnisk distriktsstyre under intens internasjonal overvåkning, og utenfor kontrollen til både den muslimsk-kroatiske og den serbiske delen av Bosnia, het det.

Albright støtter

Det amerikanske utenriksdepartementet advarte amerikanske borgere mot mulige reaksjoner på avgjørelsen og ba alle som skal inn i området om å ta forsiktighetsregler.

Utenriksminister Madeleine Albright hilste beslutningen velkommen og sa den var logisk og overmoden. Albright advarte føderasjonen og den serbiske republikken mot å sabotere gjennomføringen av vedtaket.

- Da har nemnda fullmakt til å gi Brcko til den annen part, påpekte hun.

Hun minnet om at Jugoslavias president Slobodan Milosevic og Kroatias president Franjo Tudjman begge forpliktet seg til å respektere voldgiftsdommen, uansett hva den måtte bli.

(NTB-AFP)